Nu lever mer än 31 400 personer på de grekiska öarna, enligt Aegean Boat Report. De svårare förhållandena har fått den grekiska regeringen att börja evakuera flyktingar och migranter till läger på fastlandet. Samtidigt kan kriget i nordöstra Syrien åter komma att intensifieras efter att Turkiet meddelat att de ska inleda en offensiv.
Sedan i augusti har ankomsterna till de grekiska öarna ökat drastiskt. Inte sedan 2015 och 2016 har så många flyktingar anlänt samtidigt, även om siffrorna är mycket lägre nu än då. Vågorna av oro sprider sig från Syrien, där konflikten i Idlib har tvingat många på internflykt. I Turkiet har tonen mot Syrier hårdnat: under sommaren har man genomfört räder i Istanbul och alla måste återvända till de orter där de är registrerade. Organisationer som Human Rights Watch har bekräftat att deportationer till just det krigsdrabbade Idlib har förekommit.
Erdogan har samtidigt hotat med att hoppa av EU:s avtal med Turkiet från 2016, som var det som förvandlade de grekiska öarna till fängelser men också satte stopp för ankomsterna.
"Säker zon" målet
De ökade ankomsterna till Grekland kan ses i ljuset av oroligheterna på andra sidan det egeiska havet och i Syrien. När nu Turkiet bekräftat att man kommer inleda en offensiv i norra Syrien befaras oroligheterna öka, något Grekland ser med oro på.
Al Jazeera skriver att en offensiv liknande denna länge har varit Turkiets mål. Syftet är bland annat att skapa en ”säker zon” i Syrien, dit flyktingar från bland annat Turkiet kan skickas tillbaka till. Att bekämpa de kurdiska styrkorna nära den turkiska gränsen är ett annat skäl till offensiven, enligt Al Jazeera.
Ankomster till Grekland
Samtidigt, i Grekland, kämpar den högerkonservativa regeringen ledd av partiet Ny demokrati med att ta hand om situationen på öarna innan vintern kommer. Igår transporterades över 500 personer från Lesbos till porten Piraeus utanför Aten, rapporterar den grekiska tidningen Ekathimerini. Planen är att fortsätta evakuera människor från fem grekiska öar.
De som får lämna Lesbos ska placeras i nya läger, och inte i redan överfulla läger på fastlandet. Det kan låta som någonting positivt med många små läger, men är i själva verket något som UNHCR och andra humanitära aktörer har kritiserat Grekland för sedan början av krisen. Flera små läger innebär att det är svårare att samordna resurser och insatser som sjukvård. Många läger ligger också långt från civilisationen och de som bor där saknar tillgång till skola, affärer och socialt liv.
Aegean Boat Report, som sammanställer statistik från de grekiska öarna och Turkiet varje vecka och nästan dagligen uppdaterar på Facebook, skriver att 24 procent färre människor transporterades bort från öarna denna vecka än föregående vecka. 1351 personer fick mellan den första och sjätte oktober lämna öarna. Resultatet blir att drygt 31 400 personer är kvar där. Över 15000 av dessa på Lesbos, där lägret Moria egentligen har kapacitet för 3000 personer.