Under det senaste årtiondet har flera dokumentärer avslöjat lidandet bakom späckhuggare- och delfinshower. Nu slutar reseföretaget Tripadvisor och bokningstjänsten Viator att marknadsföra och sälja biljetter till attraktioner som involverar delfiner och andra valar.
I onsdags gick resejätten Tripadvisor ut och meddelade att de, tillsammans med bokningstjänsten Viator, inte längre kommer marknadsföra eller sälja biljetter till attraktioner som håller delfiner eller andra valar i fångenskap för underhållning.
– De omfattande bevis som experter har presenterat för oss är övertygande. Valar och delfiner trivs inte i begränsade miljöer, och vi hoppas se en framtid där de lever som de borde – fria och i naturen. Vi anser att den nuvarande generationen av valar och delfiner i fångenskap borde vara den sista, och vi ser fram emot att se denna ståndpunkt införas i hela resebranschen, säger Dermot Halpin på Tripadvisor i ett pressmeddelande.
Tripadvisors beslut hyllas nu av djurskydds- och djurrättsorganisationer världen över.
– Det är ett viktigt steg framåt för att denna generation delfiner och andra valar ska bli den sista i fångenskap för underhållnings skull. Vi stödjer helhjärtat Tripadvisors beslut och förväntar oss att se fler reseföretag göra detsamma, säger Lina Dahl, kampanjansvarig på World animal protection Sverige.
Dagen efter Tripadvisor gick ut med sina nya riktlinjer lanserade resesajten Airbnb en ny kategori, Animal experiences, som tipsar om 40 000 olika så kallade djurupplevelser. Kategorin har antagit en djurskyddspolicy, framtagen i samråd med World animal protection, som bland annat innebär ett avståndstagande från att marina däggdjur hålls i fångenskap. Därför kommer Animal experiences inte att marknadsföra delfinarier.
Ett svenskt delfinarium
Kolmårdens djurpark utanför Norrköping är den enda plats i Sverige där delfiner hålls i fångenskap. Delfinariet har under många år kritiserats, till exempel genom debattartiklar, demonstrationer och avslöjanden. Bland annat ska, enligt organisationen Djurrättsalliansen, över 60 delfiner ha dött sedan delfinariets invigning år 1969.
Kolmården själva anser dock att delfinerna har det bra och tas väl omhand.
– För oss på Kolmården kommer djurens välmående alltid komma i första hand. Tack vare forskning kan moderna djurparker i dag mer än någonsin påvisa hur djuren mår i parkerna och en modern djurpark med självrespekt skulle aldrig hålla djur som inte mådde bra eller som for illa, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården.
Enligt honom borde man istället för bojkott ställa högre krav på hur djuren tas omhand:
– Det finns bra och det finns mindre bra djurparker i världen. Istället för en bojkott av alla djurparker, skulle Kolmården välkomna högre krav på medlemskap i de internationella medlemsorganisationer som utvärderar och säkerställer djurparkernas standard och djurens välmående, säger han.
Vill förbjuda delfinarier
Den 3 oktober avslutades den allmänna motionsperioden i Sveriges riksdag. Två av de inkomna motionerna föreslår ett förbud mot att hålla valar i fångenskap.
”I fångenskap ges de inte den sociala och miljömässiga stimulans som är nödvändig för deras välfärd. De kan heller inte utöva sitt naturliga beteende, t.ex. i samband med jakt. Trots att delfiner på delfinarier hålls i en miljö fri från rovdjur och andra hot är dödligheten för delfiner i fångenskap högre än för delfiner i det vilda”, skriver miljöpartisterna Elisabeth Falkhaven och Emma Hult i sin motion.
I Sverigedemokraternas Markus Wiechels och Richard Jomshofs motion framhålls att Sveriges nuvarande djurskyddslag redan i dag borde innebära ett förbud mot att hålla valar i fångenskap:
”Djur ska skyddas mot onödigt lidande och ges rätt till naturligt beteende enligt Sveriges djurskyddslagstiftning. Med en sådan text bör bland annat delfinarier och andra tortyrliknande omständigheter för djur förbjudas i likhet med många andra länder.”
Prisbelönta dokumentärer
2009 slog dokumentären The Cove ner som en bomb och avslöjade hur valar brutalt slaktades i samband med att vilda flasknosdelfiner fångades in till delfinarier. I filmen får man följa Richard O’Barry, som tidigare var delfintränare och huvudperson i teveserien Flipper, men efter en helomvändning nu kämpar för att alla delfiner ska leva i frihet. Filmen tar tittaren till den lilla japanska staden Taiji, där en blodig slakt av delfiner avslöjas med hjälp av dolda kameror. The Cove vann under året 2009-2010 ett femtontal priser, bland annat en Oscar för bästa dokumentär.
2013, fyra år efter The Coves premiär, släpptes dokumentären Blackfish. I filmens centrum står späckhuggaren Tilikum, som föddes i det vilda 1981, fångades 1983, och sedan 1992 levde sitt liv i en bassäng på Seaworld i Florida, USA. Dokumentären tar upp de tre dödsfall där Tilikum var inblandad, senast 2010 när tränaren Dawn Brancheau drogs ner under vattnet och drunknade. Flera före detta anställda på Seaworld intervjuas i filmen, och menar att späckhuggare över huvud taget inte bör hållas i fångenskap. 2016 annonserade Seaworld att de slutar föda upp späckhuggare. 2017 dog Tilikum, då 36 år gammal – en hög ålder i fångenskap, men i det vilda är det inte ovanligt att en hane blir mellan 40 och 70 år.