
Miljöpartiet presenterade under måndagen sina nya politiska förslag på hur en grön omställning ska kunna gå till. Kortsiktigt behövs en ökad reduktionsplikt, menar de, men på längre sikt vill de istället se ett nationellt system för utsläppshandel.
Språkrören Amanda Lind och Daniel Helldén inledde måndagens presskonferens med en känga till regeringens nuvarande klimatpolitik, som bland annat har lett till att utsläppen från transportsektorn ökade med hela 18 procent under 2024.
– Det är föga förvånande att utsläppen skenar och omställningen bromsar in. Sverige är nu det land i Europa där utsläppen ökar mest, sa Daniel Helldén.
Han påpekade att elektrifieringen har bromsat in och att elbilsförsäljningen minskade förra året för första gången.
För att få fart på omställningen igen vill Miljöpartiet förutom satsningar på bland annat kollektivtrafik och järnväg också ta tag i personbilstrafiken. Och här har reduktionsplikten i stor sett spelat ut sin roll, iallafall på ett par års sikt, menar partiet.
Tillfällig reduktionsplikt
Från nästa år föreslår partiet att reduktionsplikten återigen höjs, till 25 procents inblandning för diesel och 12 procent för bensin. Men denna gång tillsammans med ett solidariskt stöd till de som har sämre möjligheter att ställa om. Det handlar om såväl personer som bor på landsbygd och glesbygd med begränsad kollektivtrafik, liksom hushåll med små ekonomiska marginaler.
Från 2027 däremot är det enligt miljöpartiet bättre att gå över till ett nationellt utsläppshandelssystem, som ska fungera utöver det system som EU kommer att införa. (Idag finns utsläppshandel för industrisektorn i EU, det kommer år 2027 att utvidgas till bland annat transportsektorn.)
Även här tänker sig miljöpartiet att systemet dels ska göra de fossila bränslena dyrare, men att det samtidigt ska införas en utbetalningsmekanism, där intäkterna går till de hushåll som kommer ha svårast att ställa om, det vill säga hushåll på landsbygden och glesbygden, liksom hushåll med små ekonomiska marginaler.
Exakt hur stora summor det kan röra sig om kunde de båda språkrören inte ge något konkret svar på under presskonferensen, men det skulle kunna handla om” två, tre kronor” mer på priset på de fossila bränslena, medan ett hushåll skulle kunna få tillbaks omkring två tusen kronor per år, enligt partiets beräkningar.
– Men hur det här kommer se ut exakt, handlar ju inte minst om vad vi gör de åren fram tills dess. Om vi kan få in mer elbilar på marknaden, se till att accelerera omställningen, satsa på kollektivtrafiken. Allt det där regeringen nu gör tvärtom, säger Amanda Lind.
Nationell elbilsoffensiv
Miljöpartiet menar att det behövs ett nationellt utsläppshandelssystem, utöver det som EU ska införa, eftersom omställningen behöver gå snabbare.
– Det fossila behöver bli dyrare! Och vi behöver göra det här på ett sätt så att alla kan vara med i den här omställningen och att inte medborgare drabbas, säger Amanda Lind.
Partiet vill också satsa på en nationell elbilsoffensiv. Här tänker sig partiet att man ska få in ett rättviseperspektiv genom att sätta ett tak som gör att de dyraste elbilarna inte får någon bonus, medan de billigaste får den största bonusen. En extra bonus föreslås också ges till de som bor i lands- och glesbygd. Även ett inkomstprövat stöd för elbilsleasing föreslås, riktat till personer som bor på landsbygden, liksom en bonus för de som vill konvertera en fossilbil till eldrift.
– Miljöpartiet vill se offensivt stöd så att det blir möjligt för fler att minska sina körkostnader, genom att gå över just till elbil. En snabb elektrifiering är också det bästa sättet att skydda oss mot höga drivmedelspriser i framtiden. Ju snabbare vi minskar användningen av fossila bränslen nu i närtid, desto billigare blir omställningen, säger Daniel Helldén.