Prenumerera

Logga in

Radar · Djurrätt

Polisanmälningar om skjutna vargar

varg

Två nya skottlossningar mot varg i Västra götaland polisanmäls. Samtidigt rapporteras att Västra götaland har den högsta siffran i landet över vargar som har dödats i nödvärn, vilket ska utredas. 

Två vargar sköts av två olika jägare i Västra götaland helgen 18–19 januari. Den första vargen skadesköts på lördagen under en drevjakt på vildsvin söder om Hjo. Nelly Grönberg på länsstyrelsen, berättar för Jaktjournalen

– Flera hundar släpptes och en passkytt såg att en varg rusade i riktning mot ett område där en en östsibirisk laika var. Han sköt och förmodligen mot en varg från reviret Hökensås. Vi hittade blod på skottplatsen men vargen sprang vidare, berättar Nelly Grönberg.

Länsstyrelsen bedömer att vargen träffades i käken. Nelly Grönberg säger till Jaktjournalen att eftersök genomfördes både på på lördagen och söndagen, men vargen kunde inte hittas, förmodligen eftersom det fanns spår av flera vargar i området. 

Länsstyrelsen bedömer också att skytten agerade i enlighet med paragraf 28, vilket innebär att djurägare har rätt att skjuta rovdjur för att freda exempelvis sin jakthund, om det inte går att skrämma bort angriparen. 

Skjuten i nödvärn

Den andra vargen sköts på söndagen i Brängenreviret. 

– Det var kombinerad jakt där jägarna jagade räv, vildsvin och älg. En passkytt såg på 70 meters avstånd att varg och hund var nära varandra. Han vrålade men det hjälpte inte. Då sköt han, berättar Nelly Grönberg för Jaktjournalen.

Även här bedöms jägaren ha agerat i enlighet med paragraf 28.

Föreningen Jaktkritikerna polisanmälde skadeskjutningen av vargen i Hjo. Jaktkritikerna menar att eftersök inte påbörjades på lördagen eftersom det höll på att bli mörkt och att vargen därför inte kunde hittas. 

”Det innebär att en svårt skadad varg förmodligen ligger någonstans och trycker. Med svår skada i käken kan den inte äta och kommer att dö en plågsam svältdöd”, skrev Jaktkritikerna på Facebook 23 januari.

Det konstateras att spårhund enligt jaktlagen ska finnas på plats senast två timmar efter en påskjutning. 

”Dessa §28 används nu i helt fel syfte. Inte att skydda hundar utan för att skjuta varg. Här har jägarna gått in med lösa hundar mitt i ett vargrevir!”, skriver Jaktkritikerna. 

Inget varningsskott

Svenska Rovdjursföreningen polisanmälde dödandet av vargen i Brängenreviret. 

”Vi anser att jägaren inte har följt de riktlinjer som gäller för att kunna hävda P28 och att det därför skall betraktas som ett jaktbrott. Jägarna visste att det fanns varg i området, då det är ett känt revir och borde då haft hunden kopplad”, skriver Rovdjursföreningen på Facebook 30 januari.

Föreningen menar att jägaren inte har gjort tillräckligt för att skrämma bort vargen. 

”Vargen utgjorde vad vi kan förstå ingen uppenbar fara för hunden utan var bara en nyfiken årsvalp som gick med några andra vargar och närmade sig hunden. När jägaren väl sköt första skottet, som sköt av frambenen på årsvalpen, så sprang de andra vargarna iväg. Hade han skjutit varningsskott så hade säkert den nyfikna vargen också gett sig i väg”, skriver Rovdjursföreningen. 

En vecka efter skotten mot vargarna rapporterade Sveriges radio att det har skjutits flest vargar i nödvärn i just Västra götalands län. De senaste fem åren har det dödats nio vargar i nödvärn i länet, vilket är mest i hela Sverige, skriver P4 Sjuhärad. Det är nästan lika många som har dödats i licensjakten, där 12 har fått sätta livet till. 

Nelly Gröndberg, vilthandläggare på länsstyrelsen, berättar att man ska se om man kan hitta en förklaring till den höga siffran tillsammans med andra länsstyrelser och jägare. 

– Är det så att vi inte kan se någon direkt förklaring så skulle det kunna vara slumpen naturligtvis, säger hon till P4 Sjuhärad. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV