Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

2000 protesterade mot gruvplaner i Oviken

Demonstranter håller i plakat med budskap om att stoppa gruvplaner.

Omkring 2000 personer demonstrerade i Östersund under lördagen mot planerna på en gruva i närliggande Oviken. En gruva som också kan komma att bryta uran, om regeringen häver uranbrytningsförbudet.

– Vi som arrangerar är vanliga människor som lever här. Vissa är uppvuxna här, andra har flyttat hit för att leva nära fjäll och natur, säger Annika Boman, medarrangör till demonstrationen, i ett pressmeddelande.

I Oviken intill Storsjön planerar det australiensiska gruvbolaget Aura Energy att att bryta alunskiffer, för att utvinna metallen vanadin, som bland annat används för storskalig energilagring. Om uranbrytning åter blir tillåtet i Sverige, något som regeringen föreslagit, har företaget meddelat att de kommer att bryta även uran. Området skulle därmed kunna bli den första urangruvan i Sverige i modern tid. (Hittills har det funnits en enda urangruva i Sverige, i Ranstad mellan Falköping och Skövde under fyra år på 60-talet.)

Men brytning av alunskiffer innebär stora miljörisker. En av landets ledande experter på alunskiffer, kemiprofessor Bert Allard uppger för SVT Jämtland att det idag inte finns någon miljösäker storskalig teknik för att utvinna metaller ut alunskiffer, som är ett komplext bergmaterial. 

Oro för dricksvattnet

Och i området runt Storsjön är oron stor, inte minst bland de 55 000 människor som får sitt dricksvatten från Storsjön.

– En gruvetablering är inte något folk ser fram emot att leva intill, det går emot den mänskliga instinkten, en önskan om rent vatten och frisk luft och natur, säger Annika Boman. 

Demokratinätverket Skiftet har varit med och hjälpt till att starta en namninsamling mot alunskifferbrytning i Sverige, en insamling som nu fått närmare 15 000 underskrifter. 

– Aura Energy lyfter gärna mineralen vanadin som används för batterier, för att motivera varför gruvan behövs. De är inte ensamma om det utan vi ser det på flera platser i Sverige idag, förklarar Olivia Linander från Skiftet i pressmeddelandet. 

Hon fortsätter:

– Det ska inte räcka att ropa “batterier!” för att få fritt fram att skövla skogar, riskera dricksvatten och sabotera för rennäringen som är en viktig grundbult i samisk kultur. 

Rättelse 31/3 – 2025: I en tidigare version av artikeln stod det att vanadin används i bilbatterier, vilket inte stämmer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV