Torvbrytning hotar en av Skånes sista livsmiljöer för tjäder. Det holländska bolag som ska bryta torven i norra Skåne möts av starka protester.
I Skåne har det holländska bolaget Killebergs torvindustri nu fått tillstånd av Mark- och miljödomstolen att bryta torv i den 400 hektar stora Blackatorpsmossen, rapporterar SVT Skåne.
Killebergs Torvindustri har sedan 2013 försökt få tillstånd att bryta torv på Blackatorpsmossen – som ligger i norra Skåne, nära gränsen till Småland – men har hela tiden fått avslag från kommunen och länsstyrelsen med hänvisning till artskyddet. Men Mark- och miljödomstolen höll inte med om att artskyddet borde räcka för att stoppa brytningen. Företaget har fått tillstånd att bryta max 12 000 kubikmeter torv per år. Tillståndet gäller i 20 år.
– Domstolen avgjorde att täkten var tillåtlig och miljöprövningsdelegationen fick tillbaka ärendet för att fastställa villkor för tillståndet. Nu har företaget på sig till den 22 februari 2025 att sätta igång med verksamheten, säger Kajsa Cinthio på länsstyrelsen till Norra Skåne.
Tar strid för tjädern
Området är av stor betydelse för den hotade tjädern, och beslutet har mött starka protester bland boende och miljögrupper, rapporterar Natursidan. Bland annat har en hemsida, blackatorpsmossen.com, skapats för att informera om och protestera mot torvbrytningen.
Skånes ornitologiska förenings skogsgrupp är även de kritiska till torvbrytning och tar strid för tjädern.
– Vi har gjort en analys av området kring Blackatorpsmossen och sett att det är ett område som är intressant för tjädern. En sådan inventering gjordes även inför ansökan om att bryta torv och även då hittade man tjäder, säger Ingvar Nilsson i Skånes Ornitologiska förenings skogsgrupp till Kristianstadsbladet.
”Konsekvenserna av detta tillstånd är förödande. Torvextraktion skulle leda till förstörelse av stora delar av träsken och skogarna som bildar hjärtat av Blackatorps Mossen. Denna process hotar inte bara regionens biologiska mångfald utan stör också den känsliga balansen i ett ekosystem som har tagit århundraden att utvecklas.”
Blackatorpsmossen.com