![foto över landskap](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/01/6a3fbe63-9693-4e15-9bbe-e9d501723b6f-w_960-935x700.jpg)
Den gröna omställningen innebär att samers mänskliga rättigheter kränks i Sápmi. Därför bör ingen exploatering ske utan samtycke från berörda samer, skriver Amnesty international i en ny rapport.
– Den svenska staten står nu inför ett vägval, vill man genomföra en rättvis omställning eller fortsätta bedriva grön kolonialism? säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.
Samerna ska tillfrågas innan regeringen, myndigheter, regioner eller kommuner fattar beslut som påverkar samerna. Det står i en lag som klubbades 2022.
Men trots detta körs samerna ofta över, konstaterar Amnesty International i sin nya rapport. Därför kräver organisationen en hårdare skrivning.
Sverige har vid upprepade tillfällen kritiserats av olika FN-organ för att inte ta hänsyn till samernas rättigheter som urfolk.
Nickelgruva
Den rapport som nu Amnesty International ger ut fokuserar på tre fall i Sápmi, varav ett är i Norge och det andra är i Finland. Vad gäller Sverige tar rapporten upp den planerade nickelgruvan i Rönnbäck utanför Tärnaby i Västerbotten.
Om gruvan byggs kommer samerna inte kunna fortsätta med renskötsel i området, vilket förstör dessa släkters kulturella arv som går tillbaka i generationer, uppger samerna.
Sverige har redan fällts av FN:s rasdiskrimineringskommitté för brister i sitt skydd av urfolks rättigheter i detta fall. Trots att FN slog fast att svenska staten måste se över gruvtillståndet har inget hänt. Nu är gruvan i process för att få strategisk klimatstatus av EU, i och med att nickel är en viktig beståndsdel i bland annat elbilar.
Vill ha klimatlösningar
Det samiska folket drabbas redan hårt av klimatförändringar, bland annat för att renarna har svårt att hitta föda när snön smälter och fryser på om vart annat.
– Samerådet stöder klimatlösningar fullt ut, men de måste implementeras på ett sätt som respekterar och värnar om det samiska folkets framtid, säger Per-Olof Nutti, ordförande för Samerådet i pressmeddelandet.
Av samma synpunkt är Amnesty.
– En omställning kan inte kallas hållbar om den samtidigt kränker mänskliga rättigheter, diskriminerar och omöjliggör ett urfolks möjligheter att fortsätta leva i enlighet med sin historia och sina traditioner, säger Anna Johansson.
Syre söker regeringen.