Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Miljöförsvarare hotas när auktoritära länder satsar på grön energi

man stakar på flod

Människorätts- och miljöförsvarare i länder som brister i mänskliga rättigheter utsätts för hot, våld och repressalier i samband med expansion av förnybar energi. Det visar en ny rapport från Swedwatch.

Världen över satsas allt mer på förnybara energikällor som vind och sol. Så även i länder där medborgerliga fri- och rättigheter är begränsade eller helt avskaffade – över hälften av världens totala planerade vindkraftskapacitet och mer än två tredjedelar av den totala planerade solenergikapaciteten är förlagda till sådana högriskområden, visar en kartläggning från den ideella researchorganisationen Swedwatch. I en ny rapport har man samlat vittnesmål om människorättskränkningar och repressalier kopplade till projekt inom förnybar energi i bland annat Honduras, Brasilien, Moçambique och Filippinerna.

Ofta prospekteras nya energianläggningar på platser som påverkar lokala samhällen. Personer som ifrågasätter projekten utsätts inte sällan för trakasserier, rättsliga påtryckningar och i värsta fall våldsamt, till och med dödligt, våld.

– Vi kan inte bygga en grön framtid på bekostnad av att personer tystas eller fördrivs. Övergången till förnybar energi får inte ske på bekostnad av mänskliga rättigheter. Människorätts- och miljöförsvarare utgör inte ett hinder – de är oumbärliga allierade för att säkerställa att omställningen blir rättvis, jämlik och hållbar, säger Alice Blondel, kanslichef Swedwatch, i ett pressmeddelande.

Människorätts- och miljöförsvararen John Ian Alenciaga är samordnare för Jalaur river for the people’s movement (JRPM) som arbetar för att skydda rättigheterna för Tumandoks ursprungsbefolkning som motsätter sig ett multiprojekt i Jalaurfloden i Filippinerna. Foto: Altermidya Panay

Jessica Johansson, programdirektör på Swedwatch och huvudförfattare till rapporten, säger i uttalandet att rapporten bör ses som ”en varningssignal för företag och investerare som är involverade i projekt inom förnybar energi”.

– I en sådan kontext måste de ta särskilt stor hänsyn till risker kopplade till människorättsförsvarare, och det är viktigt att aktörer inom grön omställning antar en nolltoleranspolicy mot repressalier mot människorätts- och miljöförsvarare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV