Prenumerera

Logga in

Radar · Djurrätt

Sex lodjur kvar i årets jakt

lodjur

Snart är lodjursjakten över och det återstår nu sex djur som får fällas, alla i Norra förvaltningsområdet. I resten av Sverige är jakten avlyst och tre extra lodjur har fällts. 

I Västernorrland finns det ett lodjur kvar att jaga, i Västerbotten två och i Jämtland tre. Där får jakten pågå som längst till 15 april. I södra och mellersta Sverige måste jakten avslutas senast 31 mars, men den är redan avlyst eftersom kvoten för hur många lodjur som får fällas är fylld. I Uppsala dödades ett djur för mycket och i Gävleborg två. 

Föreningen Jaktkritikerna ifrågasätter varför inte jaktledare kan meddela alla jägare när kvoten är fylld för att undvika så kallad överskjutning. Jaktkritikerna kräver också att fällda djur ska rapporteras inom en timme. Men i Uppsala fälldes de två sista djuren med bara några minuters mellanrum, enligt länsstyrelsens pressmeddelande. 

– Länsstyrelsen kommer att utvärdera jakten för att se om det finns något vi kan göra för att ytterligare minimera risken för att liknande händelser inträffar vid eventuella framtida licensjakter, säger Anders Johannesson, vilthandläggare. 

Länsstyrelsen påpekar att två av de 11 fällda djuren var honor. 

Fredade från jakt

Honor med ungar är fredade från jakt. Men enligt Naturskyddsföreningen dödades förra året 29 fjolårsungar som fortfarande gick med honorna och en dräktig hona. Naturskyddsföreningen och Värlsnaturfonden (WWF) har också framfört kritik mot att lodjuren jagas under parningstiden, eftersom honorna är dräktiga under en kort tid. Naturskyddsföreningen skickade innan årets jakt ett öppet brev EU:s miljökommissionär Jessika Roswall med krav på att EU sätter stopp för Sveriges licensjakt. 

”Det främsta argumentet för jakten är att lodjur orsakar problem för tamdjursägare. Men utanför renskötselområdet är skadorna minimala – i genomsnitt har 125 tamdjur (främst får) dödats av lodjur årligen de senaste 20 åren. Det motsvarar 0,02 procent av alla får i Sverige”, skriver Naturskyddsföreningen. 

Det hänvisas till att Rovdjursföreningen för ett år sedan anmälde licensjakten till EU eftersom den strider mot art- och habitatdirektivet då lodjuret är fridlyst.

I februari anmälde också Insamlingsstiftelsen Artkrisen Sverige till EU-kommissionen, då referensvärdet som ligger till grund för att licensjakten tillåts ska vara felaktigt. Enligt Insamlingsstiftelsen Artkrisen borde referensvärdet vara högre än 1 700 i stället för dagens 870. Totalt beräknas det i dag finnas runt 1 300 lodjur i Sverige. 

Under årets jakt har 84 lodjur hittills fått sätta livet till. Jakten inleddes den 1 mars och bara tre dagar senare hade nära hälften av kvoten på 87 lodjur dödats. Tilldelningen är lägre än de senaste åren. 2023 fick rekordmånga 201 fällas och förra året 143. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV