Folkhälsomyndigheten har genomfört en ny undersökning där svenskarnas syn på psykisk ohälsa kartläggs. Deltagarna i undersökningen har även fått svara på i vilken grad de anser att olika psykiska åkommor är självorsakade.
Ungefär en av tre svarar att de tror att alkohol- och drogberoende främst är självförvållat, rapporterar tidningen Accent, som ägs av IOGT-NTO. Män anser i högre grad än kvinnor att psykisk ohälsa är något som den drabbade själv har orsakat. Nästan 40 procent av männen anser att drogberoende är något den drabbade själv orsakat, medan motsvarande siffra bland kvinnor ligger strax under 30 procent.
Runt var tredje person svarar att de tror att alkohol- och drogberoende är självorsakat. För andra tillstånd som depression och stressrelaterad ohälsa varierar andelen mellan 22 och 26 procent. Lägst är andelen för hallucinationer, där endast 11 procent anser att det är självförvållat.
Enligt Accent har Folkhälsomyndigheten svårt att tolka vad de svarande egentligen menar med att ett tillstånd är självförvållat. När det gäller alkohol och narkotika, skriver Accent, tycks många anse att beroendet orsakas av individens val att använda alkohol eller droger. Dessutom verkar många i undersökningen inte betrakta beroende som ett psykiatriskt tillstånd, utan snarare som en egenskap hos den drabbade.