Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Livsmedelsverkets nya råd: Ät mindre kött

Vegansk kikärtsgryta.

Livsmedelsverket står fast vid sin rekommendation att vi bör äta som mest 350 gram kött i veckan, och gärna välja baljväxter varje dag. Det står klart när myndigheten i dag presenterade sina nya kostråd och ett ändringsuppdrag från regeringen.

Redan i september förra året presenterade Livsmedelsverket sitt förslag på nya kostråd. Betydligt mindre kött (max 350 gram i veckan istället för 500 gram) och mer baljväxter, var två av budskapen. Det gick på tvärs med Landsbygdsminister Peter Kullgrens ambitioner att öka Sveriges köttproduktion, och Livsmedelsverket fick därför ett ändrigsuppdrag där de skulle analysera konsekvenserna av sina förslag mer noggrant, även utifrån böndernas och livsmedelsföretagens intressen, beredskapen, klimatet och den biologiska mångfalden.

Nu är analysen klar, och de ursprungliga kostråden står kvar. Det är bättre för hälsan att äta max 350 gram kött i veckan. 

”Konsekvensanalysen visar att kostrådet kan förväntas ha en positiv effekt på folkhälsan och att den generella och sammantagna påverkan på livsmedelsproduktionen, klimatet och den biologiska mångfalden förväntas vara liten”, skriver Livsmedelsverket i sin sammanfattning av uppdraget. 

En större konsekvens för livsmedelsberedskapen kan det istället bli beroende på om svenskarna väljer svensk eller utländsk mat, skriver myndigheten vidare. 

– Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Råden utgår från vad som är bra för hälsan, men kompletteras också med information om hur man kan göra val utifrån andra perspektiv så som klimat och miljö.

Några av råden från Livsmedelsverket:

Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks.

Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.

Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.

Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.

Livsmedelsverket

Här kan du läsa mer om de nya kostråden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV