Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Inget statsstöd till Håll Sverige rent – slår mot förebyggande arbete

Skräp på strand.

Håll Sverige rent blev i år helt utan statligt organisationsstöd som Naturvårdsverket delar ut till miljöorganisationer varje år. Detta då regeringen tagit bort en speciell skrivelse i regleringsbrevet till Naturvårdsverket.
– Jag tycker det är problematiskt att vi inte ens får tillgång till ministrar och departement för att förklara vad vi gör för arbete, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent.

Förra året fick Håll Sverige rent 4 miljoner i statligt stöd, pengar som bland annat läggs på utåtriktad verksamhet som exempelvis att anordna Hela Sverige plockar skräp under september månad. 

Men i år blev tilldelningen från staten noll. Anledningen är en förändring i regeringens regleringsbrev till Naturvårdsverket.

– Tidigare år har regeringen specificerat ett par organisationer som får en viss summa. Därefter har vi fördelat de övriga pengarna utefter ansökningar som kommit in. I år fanns inte dessa specifikationer med, säger Tom Liffen, handläggare på Naturvårdsverkets Miljömåls- och kunskapsenhet.

Eftersom Håll Sverige rent är en stiftelse, inte en ideell organisation, så uppfyller de inte kraven för att få tilldelas medel direkt från Naturvårdsverket. Just därför har regeringen tidigare år gjort undantag, och nämnt stiftelsen direkt i regleringsbrevet, men så inte i år. 

– Konsekvensen blir dels att vi måste krympa verksamheten riktad till allmänheten. Det är jättetråkigt, för vi kan se att det sker en normförflyttning om att många tycker det är dåligt med nedskräpning. Men det är något man måste jobba kontinuerligt med, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent.

– Dessutom tycker jag att det är ett dåligt ekonomiskt beslut. Vi har jobbat med de här frågorna i över 40 år och kan frågorna. Det skulle räcka med en relativt liten tillförsel, men det skulle göra att vår möjlighet att påverka blir enormt mycket större. 

Producenter ska ”arbeta förebyggande”

Nyligen har det tillkommit nya lagar på nedskräpningsområdet, som innebär att producenter av vissa engångsplastprodukter dels ska betala för nedskäpningskostnaderna, men också ”arbeta förebyggande” med detta. 

– Vi tycker att det är otroligt luddigt formulerat. Vem följer upp det? I vilken omfattning ska man genomföra det? Vi har ännu inte sett några tecken på att producenterna gör detta, säger Johanna Ragnartz.

Hon poängterar att Håll Sverige rent är en ideell stiftelse och att det var Naturvårdsverket och Returpack som grundade verksamheten 1983, just med syftet att påverka attityder och beteenden som kan ge en minskad nedskräpning.

Stiftelsens förebyggande arbete består av en rad olika delar. Just nu under våren pågår till exempel Skräpplockardagarna som riktar sig till skolelever, och där just nu närmare 630 000 personer är anmälda för att delta. Man samarbetar också mycket med kommunerna runtom i landet. 

Stiftelsen finansieras även av frivilliga bidrag från olika företag, men just de statliga pengarna har varit helt ovillkorade, vilket gör att de kan användas till mer allmänna informationskampanjer. 

– Givare har ofta en förväntan. Med den här neddragningen blir det svårare att utföra vårt grunduppdrag som är information till allmänheten, säger hon. 

Till exempel kan den nationella kampanjen Hela Sverige plockar skräp behöva läggas ner till år 2026, om inga andra budgetbeslut tas längre fram. 

– Jag tycker det är problematiskt att vi inte ens får tillgång till ministrar och departement för att förklara vad vi gör för arbete. De brukar svara att vi förstår precis men nu satsar vi på det här sättet istället. Men jag kan inte förstå hur vi ska få ner nedskräpningen utan förebyggande arbete, säger Johanna Ragnartz.

Syre söker klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari för en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV