Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Australiens koraller bleknar: ”Extremt oroande”

Blekta koraller.

Korallrev i de båda världsarven Stora barriärrevet och Ningaloo på Australiens öst- respektive västkust bleks nu samtidigt. Något som saknar motstycke, enligt forskaren Kate Quigley.
– Varma hav har kokat korallerna i åratal, säger hon till AFP.

En intensiv marin värmebölja sveper över Australiens vatten och får koraller att skicka iväg de färgrika alger som ger dem näring. Kvar står de vita skeletten, vilket fått fenomenet att kallas blekning. Även om koraller kan överleva marina värmeböljor, blir de försvagade – och mer mottagliga för sjukdomar.

Värst drabbat är korallrevet och världsarvet Ningaloo på Australiens västkust. Enligt forskaren Kate Quigley ser det ut att bli den värsta massblekningen sedan 2011. Även delar av Stora barriärrevet på östkusten har drabbats av blekning, trots att de är påverkade av olika vädersystem, varför det är sällsynt att båda bleks samtidigt.

– Vad vi ser är att havets uppvärmningsnivå är så hög att den på vissa ställen överskuggar de lokala förhållandena. Det är chockerande. När vi tar en nationell ögonblicksbild är det extremt oroande, säger Kate Quigley till nyhetsbyrån AFP.

Så vad händer härnäst? När det södra halvklotet nu går mot vinter kommer temperaturerna sjunka. Men det betyder inte att hotet blåser bort – haven blir bara varmare och varmare, skriver forskaren och marinbiologen Zoe Richards i The Conversation.

”Om vi fortsätter på den inslagna vägen kan simultana blekningstillfällen på öst- och västkusten bli det nya normala – och det skulle vara förödande för våra rev, den marina biologiska mångfalden, den blå ekonomin och australiensarnas välbefinnande”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV