
I dag höjs regeringens skrotningspremie från 10 000 kronor till 25 000 kronor. Höjningen kommer också gälla retroaktivt för de som redan fått premien. Men 2030-sekretariatet, som tidigare varit kritiska till premiens utformning, tror fortfarande att en stor del av pengarna i satsningen kommer att förbli outnyttjade.
Skrotningspremien som regeringen införde i augusti förra året har inte fått det genomslag som regeringen hade hoppats på. I februari visade det sig att bara 314 premier hade betalats ut efter sex månader.
Kritiken har också kommit från flera håll, redan innan premien infördes. En stor del av kritiken har gått ut på att många som kör en gammal bil med förbränningsmotor troligen gör det av ekonomiska skäl, och att 10 000 kronor inte räcker långt för att köpa en ny elbil, som ligger en bra bit över andra bilar i pris.
Men nu har regeringen alltså beslutat att höja premien till 25 000 kronor. Denna höjning kommer också att gälla för de som redan fått premien, vilka alltså kan begära att få även mellanskillnaden på 15 000 kronor.
Utöver höjningen kommer premien också att täcka fler bilar. Förut var kravet euro 4 eller äldre. Nu kommer även euro 5 att inkluderas. Tiden man kan söka skrotningspremien kommer också att förlängas till den 31 oktober.
Tror stor del lär bli outnyttjad
En av de kritiska rösterna till den första utformningen av skrotningspremien var 2030-sekretariatet. De kommenterar de nytillkomna ändringarna i ett pressmeddelande med ”äntligen!”. Men samtidigt tror sekretariatet att premien kommer bli långtifrån fullutnyttjad. I en tidigare prognos uppskattade de att 5 miljoner av årets anslag på totalt 250 miljoner skulle användas. Med de nya ändringarna skruvar de upp prognosen till 10 miljoner.
– Tiotusen kronor räcker ingen vart när man ska byta från skrotbil till elbil, och därför blev skrotningspremien i dess första tappning ett fiasko precis som vi och andra förutspådde. Både höjningen och förlängningen är förstås välkomna, men det blir ändå mycket pengar över i anslaget som bör användas för att påskynda omställningen, säger Mattias Goldmann, vd för 2030-sekretariatet, i pressmeddelandet.
2030-sekretariatet föreslår att fler förändringar görs, bland annat att utöka premien till att också gälla biogasbil, konvertering till el och biogas, inköp av lätta elfordon, medlemskap i bilpool och kollektivtrafikkort. När det gäller skrotningen borde även fordon såsom lätt lastbil, husbil, arbetsfordon och motorcyklar inkluderas. Premien borde också utökas i tid, och gälla i två år från den 27 maj, skriver 2030-sekretariatet.