
Studenter och akademiker som stöder Palestina vid Göteborgs universitet anklagas för antisemitism och tystas av ledningen, skriver Taha Khatab.
DEBATT. Sverige marknadsförs som en fristad för forskare. Men medan vår utbildningsminister bjuder in amerikanska forskare att fly Trumps politiska styrning, förföljs svenska studenter och akademiker för sin solidaritet med mänskliga rättigheter. Vår akademiska frihet är en fasad – och nu kräver vi att illusionen raseras.
I USA har vetenskapen länge attackerats av politiska krafter. Under Donald Trump drogs forskningsanslag in, universitet tystades, och vetenskapliga sanningar förvandlades till politiska slagträn.
Men när vår utbildningsminister ropar över Atlanten och säger: ”Kom hit – här finns akademisk frihet!”, då säger han inte hela sanningen.
Här hemma tystas studenter, protestläger rivs efter politiska beslut och forskare skräms till tystnad.
På KTH och i Lund slog polisen ned på fredliga studentläger som protesterade mot folkmordet i Gaza. Bilderna på polishundar, våld och gripanden har spridits över hela Europa – ett skrämmande tecken på vad som nu sker på svenska campus.
Vid Göteborgs universitet har över 200 forskare, lärare och anställda undertecknat ett öppet brev till universitetsledningen i protest mot samarbetet med israeliska institutioner som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter. Studenter och anställda som protesterar tystas av ledningen, och rektor Malin Broberg vägrar avsluta samarbetet med Israel – trots att både Göta studentkår och fackförbundet ST krävt det.
Det här är ingen marginell fråga. Det handlar om universitetens själ.
Liberalerna, som styrt utbildningspolitiken, har infört en tyst åsiktskorridor. En rapport från Universitetskanslersämbetet visar att över 53 procent av alla forskare och lärare i Sverige anser att den akademiska friheten är hotad. Det är inget mindre än en kris.
Samtidigt som detta sker eldar utbildningsministern på en häxjakt. Studenter och anställda anklagas för antisemitism – utan bevis – i ett försök att skrämma och tysta all kritik mot det folkmord som Israel begår mot det palestinska folket. Men dessa protester är inte hat – de är rotade i forskning, folkrätt och humanism.
Vi i GU Students for Palestine, som skriver detta, har organiserat oss. Vi har samlat över 650 namnunderskrifter med krav på att rektor Broberg avgår och har lämnat in en motion till studentkåren. Det är inte ett personligt angrepp – det är en markering mot en tystnadens politik som stryper rätten att protestera vid svenska universitet.
Vi vägrar återvända till en tid då ”akademisk frihet” användes som svepskäl för övergrepp – som när rasbiologen Herman Lundborg ledde det statliga Rasbiologiska institutet och förföljde samer och andra minoriteter i vetenskapens namn.
Akademisk frihet betyder något – eller så betyder den ingenting. Och om vi inte försvarar den nu – genom att avbryta samarbeten med israeliska institutioner och visa solidaritet med Palestina – kommer vi stå kvar med ett tomt skal, medan repressionen fortsätter. Om akademisk frihet inte inkluderar rätten att protestera mot folkmord – vad är den då värd?