
På Valborg och första maj har du chans att delta i forskningen om vårtecken och hur de påverkas av klimatförändringarna. Dessa två dagar vill nämligen forskare på Sveriges lantbruksuniversitet ha in så många vårteckensobservationer som möjligt, för att kunna se hur växterna har reagerat på den ovanligt milda vintern.
Sedan 2015 genomförs Vårkollen varje år, ett medborgarforskningsprojekt där frivilliga och professionella forskare samarbetar för att få en bild av vårens utbredning i landet. Tusentals observationer har under dessa år rapporterats in om vitsippor, tussilagos, sälg, hägg och björk.
I Sverige finns ett unikt material att jämföra med, eftersom samma observationer av just dessa växter gjordes redan för omkring 150 år sedan av ett observatörsnätverk. Därför finns data från 1873 till början av 1900-talet.
– De flesta som rör sig mycket utomhus brukar ändå spana efter tidiga vårtecken, som blåsippa och tussilago. Vi är glada att många av dem också vill vara medborgarforskare genom att rapportera sina fynd till Vårkollen. De bidrar då till ny, vetenskapligt baserad kunskap om klimatförändringens effekter på våra växter, säger Mora Aronsson, ordförande i Svenska botaniska föreningen, som är en av aktörerna bakom Vårkollen, i ett pressmeddelande.
Varje år syns variationer i vårens ankomst, och därför behövs det observationer från många år för att kunna säga något om de långsiktiga förändringarna som ett varmare klimat kan innebära. En viktig detalj i det hela är därför att observationerna bara kan skickas in under de två dagarna 30 april och 1 maj.
I år försvann snötäcket på många håll flera veckor tidigare än normalt och i stort sett hela Sverige nedanför fjällen har barmark redan nu. Vårkollen har tidigare år visat att våra allra tidigaste vårtecken är särskilt kopplade till snöns utbredning och därför blir det extra viktigt att se hur det blir i år. Därför vill forskarna få in rapporter även från platser där blomning och lövsprickning inte har hunnit visa sig än.
– Vårt prognosverktyg för björkarnas lövsprickning, som bygger på årets vårväder, tyder på att den just nu ligger runt hela 14 dagar före ett normalt år, säger Ola Langvall från SLU och samordnare för Svenska fenologinätverket.
– Därför har vi i år möjlighet att slå ett rekord i hur långt norrut vi ser vårtecken vid den här tiden på året, men då behöver vi ha in många rapporter från norra Sverige, inte minst från Jämtland, och Norr- och Västerbottens inland!
De tio år som Vårkollen har genomförts har flera av växterna som ingår kommit igång mycket tidigare än vad som var normalt för 100 till 150 år sedan.