
Personer med dubbla medborgarskap som dömts för brott som allvarligt hotar statens ”vitala intressen”, borde få sitt svenska medborgarskap återkallat. Det menar regeringen som nu tillsatt en snabbutredning för att ta fram ett sådant lagförslag.
Drygt 1 100 gängkriminella i Sverige har dubbla medborgarskap, enligt uppgifter från Polisen.
– De ska inte längre kunna använda det svenska passet för att resa jorden runt eller för att slippa bli utvisade när de har begått allvarliga brott i Sverige, säger migrationsminister Johan Forsell när direktiven för utredningen presenteras på en pressträff.
När grundlagskommittén tidigare i år la fram sina förslag till förändringar i medborgarskapslagstiftningen fanns det här förslaget inte med – eftersom oppositionen motsatte sig det. Kommittén, som tillsattes av regeringen sommaren 2023, enades dock om att medborgarskap ska kunna återkallas i fall där personen har lämnat oriktiga uppgifter, använt hot eller mutor, eller dömts för brott som allvarligt hotar rikets säkerhet.
Migrationsminister Johan Forsell menar att lagstiftningen som reglerar det svenska medborgarskapet nu förändras i grunden. Samtidigt vill Tidöpartierna gå ännu längre. De föreslår att medborgarskap även ska kunna återkallas för personer som ägnat sig åt ”systemhotande brottslighet” eller ”dömts för brott som allvarligt hotar statens vitala intressen”. En snabbutredning, som ska redovisas i mars 2026, ska nu klarlägga vilka brott som kan omfattas.
– Skälen är att det finns ett väldigt starkt intresse av att skydda och stärka det svenska medborgarskapets betydelse. Inte minst för att stärka den svenska samhällsgemenskapen men även för att gängkriminella personer sprider skräck på våra gator och torg.
Söker brett stöd
Hur många av de drygt 1100 gängkriminella som ägnar sig åt ”systemhotande brottslighet” kan Johan Forsell inte svara på på pressträffen, men det kommer gälla fler än ”personer högst upp i de här strukturerna”.
Till utredningen knyts en parlamentarisk referensgrupp, där samtliga riksdagspartier kommer få insyn.
– Vi hoppas naturligtvis att det ska finnas ett brett stöd i riksdagen så småningom för att göra de här väldigt viktiga förändringarna, säger Johan Forsell.
Även om Tidöpartierna har majoritet i riksdagen kan det bli svårt att få igenom lagändringarna, eftersom det rör sig om grundlagsändringar. Sådana kräver två riksdagsbeslut med ett val emellan.
Socialdemokraternas representant i grundlagskommittén, Amalia Rud Stenlöf, har tidigare kritiserat förslaget och menar att begreppet ”systemhotande brott mot vitala intressen” är alltför vagt för att vara rättssäkert.
– Den skulle kunna appliceras på skattebrott, bokföringsbrott eller om man glömt ett hemligt dokument på en kursgård, har hon sagt till TT.
”Skapar osäkerhet”
Enligt FARR, Flyktinggruppernas riksråd, riskerar möjligheten att återkalla medborgarskap att underminera medborgarskapets tyngd och betydelse.
”Att rucka på principen om att medborgarskap är oåterkalleliga kan i förlängningen också öppna upp för fler situationer då ett medborgarskap kan återkallas, särskilt om återkallelser kan baseras på subjektiva formuleringar. Att enskilda inte kan lita på att ett beviljat medborgarskap kommer att bestå skapar osäkerhet och en känsla av alienation gentemot samhället”, skriver de i en kommentar på sin hemsida.