Minst 160 sjukvårdsarbetare från Gaza, inklusive över 20 läkare, misstänks hållas fängslade av Israel, enligt den palestinska organisationen HWW. Att sjukvårdsarbetare systematiskt har fängslats av Israel bekräftas av Världshälsoorganisationen WHO. Samtidigt vittnar flera läkare om tortyr.
Enligt uppgifter från WHO har totalt 297 sjukvårdsarbetare från Gaza fängslats av Israel sedan krigets början. WHO har samtidigt inga uppgifter över hur många av dem som fortfarande är i förvar. Den ideella palestinska organisationen Healthcare workers watch (HWW) uppger att siffran över sjukvårdare som gripits under kriget totalt är 339 och att 162 av dem fortfarande sitter i förvar. 24 saknas efter att ha förts bort från sjukhus, rapporterar The Guardian.
Enligt vittnesmål från frigivna läkare förekommer tortyr, svår misshandel och omänsklig behandling mot sjukvårdspersonal. The Guardian och Arab reporters for investigative journalism (ARIJ) har tagit del av vittnesmål från sju läkare som uppger att de förts bort från sjukhus, ambulanser eller vägspärrar i Gaza. De ska sedan olagligt ha transporterats över gränsen till israeliska fängelser och utsatts för månader av tortyr, misshandel, svält innan de släppts utan åtal.
– Ärligt talat, oavsett hur mycket jag berättar om vad jag upplevde i fängelset, är det bara en bråkdel av vad som verkligen hände, säger Dr Mohammed Abu Selmia, chef för al-Shifa-sjukhuset, som satt fängslad i sju månader i israeliska fängelser innan han släpptes utan åtal.
– Jag talar om att bli slagen med batonger, misshandlad med gevärskolvar och attackerad av hundar. Det fanns knappt någon mat, ingen möjlighet till hygien, ingen tvål i cellerna, inget vatten, ingen toalett, inget toalettpapper … Jag såg människor dö där inne … Jag blev slagen så hårt att jag inte kunde använda mina ben eller gå. Det gick inte en dag utan tortyr.
Dr Hussam Abu Safiya, chef för Kamal Adwan-sjukhuset, greps av israeliska styrkor i december, vilket ledde till internationell kritik. Hans advokat lyckades nyligen besöka honom i Ofer-fängelset i Ramallah. Även han rapporteras ha utsatts för misshandel och tortyr och för att ha nekats medicinsk vård.
Två av Gazas mest framstående läkare, Dr Iyad al-Rantisi och Dr Adnan al-Bursh, har avlidit i israeliskt fängelse.
Fängslande av sjukvårdspersonal fördöms
FN:s människorättskontor (UNOCH) fördömer gripandena och kräver att Israel omedelbart friger fängslade sjukvårdsarbetare. FN slår fast att massgripandena av vårdpersonal bidragit till att Gazas sjukvårdssystem i praktiken kollapsat och att ansvariga bör ställas till svars.
Världshälsoorganisationens generaldirektör, Tedros Adhanom Ghebreyesus, betonar att sjukvårdspersonal ska skyddas i krig
– Läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal måste få utföra sitt arbete utan hot eller våld. Under internationell humanitär rätt ska de inte bara skyddas utan aktivt försvaras, säger han i ett uttalande till The Guardian.
Israel hävdar att vissa sjukhus i Gaza används av Hamas som militära kommandocentraler och att sjukvårdspersonal som gripits har misstänks för samröre med terrorverksamhet. FN:s människorättskommissarie Volker Türk har dock konstaterat att Israel ännu inte har lagt fram bevis för dessa anklagelser.
Den israeliska armén (IDF) har i ett uttalande sagt att de enbart frihetsberövar misstänkta personer och att de som inte har koppling till terrorverksamhet släpps. De uppger även att alla får tillgång till mat, kläder och sjukvård.
I februari dömdes en israelisk soldat till sju månaders fängelse för misshandel av palestinska fånge. Det var den första fällande domen av sitt slag i Israel.