Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Förslag om att lätta på hållbarhetsregler väcker starka reaktioner

Barn bär på säck i Kongo.

EU-kommissionen föreslår förändringar i flera antagna lagar, direktiv och regler. Men förslagen får svidande kritik från flera organisationer. Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch, beskriver det som frikort för företag att agera utan påföljd.
– En återgång till en tid av frivilliga åtgärder där exploatering och miljöförstöring kan fortgå utan konsekvenser.

EU-kommissionen presenterade i dag förslag på flera lättnader när det kommer till hållbarhets- och miljöregler för stora företag. Bland de mest kontroversiella delarna finns förslag om lättnader i direktivet om företags hållbarhetsrapportering (CSRD) och direktivet om företagsansvar för mänskliga rättigheter och miljö (CSDDD).

– Det här underminerar inte bara EU:s åtaganden att ställa om till en klimatneutral samhällsekonomi och försvara mänskliga rättigheter – förslaget är dessutom framtaget utan transparens och offentlig granskning. Det går emot flera av EU:s grundläggande principer, inklusive respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar utveckling, säger Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch i ett uttalande.

Även Världsnaturfonden WWF sågar förslagen.

– Hållbarhet är en förutsättning för en stark ekonomi i EU, det är inte ett hinder för konkurrenskraft. Istället för att ändra redan beslutade regler bör EU ge tydlig vägledning och stöd för lagimplementering. Det skulle uppmuntra företag att investera långsiktigt i hållbarhet och hjälpa dem att hantera risker från klimatförändringar och förlust av natur. Det i sin tur skulle ju öka deras konkurrenskraft, säger Elin Larsson, avdelningschef för näringsliv och finans på WWF Sverige. 

Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke, beskriver förslagen som ”ett svek mot alla de miljontals människor som arbetar under inhumana villkor, andas in farliga kemikalier och tvingas se sitt dricksvatten förorenas i produktionen av bland annat sådant vi i Sverige dagligen konsumerar”.

– Kommissionen vill kalla det förenkling, men i realiteten är det avreglering och försämring, på bekostnad av mänskliga rättigheter, miljö och klimat, säger hon.

För att förslagen ska vinna stöd behöver kommissionen få med sig EU-parlamentet och EU:s medlemsländer.

Att axplock av lättnaderna

Färre företag kommer att beröras av CSRD genom att den endast komma att gälla företag med fler än 1000 anställda. Samma ska gälla för EU:s taxonomi, så att endast företag med 1000 anställda eller fler ska behöva rapportera hur de linjerar med hållbarhetskriterierna.

Implementeringen av CSDDD skjuts upp med ett år. Företag behöver bara granska sina direkta leverantörer och undantas från att genomföra due diligence, analyser av risker för negativ påverkan gällande mänskliga rättigheter och miljö, på leverantörer med färre än 500 anställda. 

Granskningar ska också ske mer sällan – due diligence-processer blir en punktinsats vart femte år, istället för en löpande skyldighet.

Svagare klimatkrav – kravet på att företag också måste efterleva sina planer för klimatomställning tas bort, vilket innebär att klimathandlingsplanerna blir reducerade till en skrivbordsprodukt.

Källa Swedwatch och Reuters
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV