Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Protest mot avverkning – samisk konst göms i skogen

målning upphängd på ett träd

Tre värdefulla konstverk har gömts i skogarna i Jämtland och Västernorrland i ett försök att stoppa avverkningen där. Ett av verken är originalet till årets festivalaffisch för Göteborg filmfestival, där aktionen också livesänds. Tillsammans är verken värderade till 200 000 kronor.

Verken är gjorda av den kända konstnären Britta Marakatt-Labbas och har satts upp av Greenpeace-aktivister i samarbete med Ohredahke sameby, som har sina renbetesmarker här.

Orsaken är att bland annat att skogsbolaget SCA under flera år avverkat tusentals hektar utan samtycke, skriver Greenpeace i ett pressmeddelade.

– Att SCA har kalhuggit tusentals hektar skog utan samtycke, och dessutom pressar samebyn på avverkningar trots att de nekat samtycke, är en skandal och ett tydligt brott mot de regler som alla FSC-certifierade bolag måste följa, säger Karolina Carlsson, talesperson i skogsfrågor för Greenpeace, som är på plats på Ohredahke samebys marker.

Kommande generationer

Pär Mikael Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby, beskriver skogsbruket som fullständigt hänsynslöst. Samebyn blir hela tiden överkörda av skogsbolaget under samplaneringarna. Dessutom har skogsbolaget avverkat skog helt utan att inleda några samplaneringar med samebyarna.

– Jag har en stark önskan om att resten av befolkningen vaknar upp inför förstörelsen som händer i skogslandskapet och funderar över vad vi vill lämna över till kommande generationer, säger han i pressmeddelandet.

Värda 200 000 kronor

Genom att placera konst ”likt kulturella sköldar” i samebyns skogar är tanken att SCA ska få ytterligare motiv till att lämna skogen ifred. De tre verken är sammanlagt värderade till 200 000 kronor, uppger Britta Marakatt-Labbas gallerist till DN.

– Kanske händer något nu när inte bara skogen utan också värdefull konst riskerar att förstöras av skogsmaskinerna. Pengar förstår skogsbolagen, men skogens värde förstår de bara när den är skövlad, säger Britta Marakatt-Labba i pressmeddelandet. 

Ett av konstverken som nu hänger i skogen är originalet till årets festivalaffisch för Göteborgs filmfestival som inleddes i går. Där är det också möjligt att i en biosalong se en film som sänder live från platserna där konstverken hänger. Filmen visas även på filmfestivalens hemsida

Så svarar SCA

SCA bekräftar att det finns en konflikt med samebyn om hur skogen ska skötas, och uppger att man därför har kontaktat en medlare från organisationen Forest Stewardship Council (FSC).

På frågan om i fall Britta Marakatt-Labbas konst kommer hindra skogsbolaget att avverka i området svarar Robert Östholm, presschef på SCA:

— Rent krasst, vi har ju själva inte sett tavlorna så vet vi inte exakt var de hänger. När du planerar för en avverkning så tittar du ju på vilka olika saker som det finns att ta hänsyn till på de antal hektaren. I och med att vi inte har sett tavlorna har vi inte i dagsläget haft möjlighet att ta ställning till på vilket sätt vi ska förhålla oss till dem.

Den konstnärliga protesten görs i samarbete med Climate Live som under Göteborg Film Festival. Årets festivaltema är olydnad och även Extinction rebellion var på plats.

Artikeln har uppdaterats.




Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV