
Att köpa sojamjölk eller havremjölk kan bli kostsamt i längden, så varför inte testa att göra din egen? Har du börjat göra sojamjölk kan du också gå ett steg vidare och göra tofu – lite mer komplicerat, men inte alls omöjligt!
Sojamjölk
I Kina har man druckit sojamjölk ända sedan 20-talet efter Kristus. Därifrån spred sig drycken vidare till resten av Östasien, men det är först under de senaste decennierna som det har blivit en populär dryck även i Väst.
Det finns i princip två sätt du kan göra sojamjölk på. Antingen med hjälp av en vanlig mixer, eller genom att köpa en sojamjölksmaskin. En fördel med det senare är att mjölken blir slätare och att det blir en mindre omständlig procedur att göra mjölk. Dessutom blir det ofta bättre resultat eftersom maskinen har inställningar som gör att det blir exakt rätt temperatur och koktid. Du slipper också att få så mycket av biprodukten okara som man annars lätt kan få ett överflöd av om man gör utan en maskin.
Sojamjölksmaskiner finns att köpa på nätet, dock finns det bara en tillverkare i Sverige. Det går att hitta maskiner för runt en tusenlapp, men då säljs de ofta på tveksamma plattformar. Det normala priset är några tusenlappar, det är dock pengar som du har sparat igen inom något år om du brukar köpa mycket sojamjölk.

Men det går som sagt också att göra utan en sojamjölksmaskin, det enda du behöver då är en bra mixer eller matberedare, samt en silduk eller nötmjölkspåse. Ingredienserna är bara sojabönor, vatten och salt och eventuellt någon sötning. Gör så här:
- Blötlägg sojabönorna i minst åtta timmar (enklast att göra över natten). Tänk på att bönorna sväller när du blötlägger dem så du behöver rikligt med vatten.
- Skölj bönorna och kolla igenom dem så att alla bönorna verkligen har svällt och blivit mjuka. Nästan alltid är det någon böna i botten som inte har svällt så gå igenom noga och sortera bort de som fortfarande är hårda.
- Häll bönorna och vatten i en mixer eller matberedare, räkna med cirka 1-1,5 liter vatten för 200 g torkade bönor, och mixa i ca 5 min tills du får en slät blandning.
- Häll den mixade blandningen försiktigt genom en silduk och låt den droppa ner i en skål. Efter cirka 20 minuter har den förmodligen svalnat så mycket att du kan pressa ut det sista.
- Det som är kvar i duken när du pressat ur mjölken kallas för okara, den kan du spara och använda till annat, till exempel biffar eller nuggets.
- Häll över mjölken i en stor kastrull och koka upp, låt sedan koka på medelvärme i cirka 8 minuter. Rör om under tiden så den inte bränner i botten.
- Tillsätt salt och eventuellt något sötningsmedel.
- Låt stå i kylskåp tills den svalnar.
Tofu
Tofu kan göras på flera olika sätt. I en del svenska recept ingår vinäger eller citronsaft. det är lätt eftersom det är något som de flesta har hemma, men det kommer dock göra att tofun blir ganska sur och dessutom blir konsistensen ojämn. Det traditionella sättet att göra tofu på i Japan är att använda nigari (magnesiumklorid) och i Kina använder man gips (kalciumsulfat). Båda dessa går att beställa hem på nätet. I receptet nedan har vi använt kalciumsulfat.

- Börja med att göra sojamjölk på samma sätt som finns beskrivet ovan, men istället för 200 g torkade bönor kan du utgå ifrån 300 g så den blir lite tjockare.
- Blanda 1,5 tsk kalciumsulfat med några matskedar vatten. Nu har du en lösning som ska göra att mjölken ystar sig.
- Häll över en tredjedel av ystningslösningen i mjölken samtidigt som du rör om.
- Häll ytterligare en tredjedel jämnt över hela ytan.
- Låt stå under lock i fem minuter.
- När du tittar ner kommer du se att en del av mjölken har klumpat sig. Häll resten av ystningslösnngen på det som ännu inte har klumpat sig och låt stå i ytterligare fem minuter efter det ska den ha separerat helt i vassle och tofumassa.
- Häll över massan i en silduk och krama ur.
- Tillsätt salt och eventuellt något mer (till exempel chiliflakes eller sesamfrön).
- För att forma tofun får du först lägga den i press. Vik duken över massan och lägg något tungt ovanpå (det finns också särskilda tofupressar som man kan köpa om man vill göra det mer professionellt).
- Lägg därefter silduken med massan i en sil och vik massan åt olika håll så att den får en tätare struktur och sitter ihop ordentligt.
- Lägg den i press en stund till och lägg sedan över den i en del av vasslen.
- Förvara i en tät burk i kylskåp.
- Konsistensen på tofun påverkas av hur länge du pressar den. Om du vill ha en fast och hård tofu kan du mer vikt och pressa den längre tid. Så kallad silkestofu som är mjuk och porös ska inte pressas alls.
Havremjölk
Föredrar du havremjölk istället för sojamjölk? Även här finns maskiner att köpa, men det går annars väldigt snabbt att göra själv, även om resultatet kanske inte alltid blir det allra bästa. I princip gör du på samma sätt som med sojamjölken, men du slipper kokningen och blötläggningen.
- Mät upp cirka 2 dl havregryn och 1 l vatten i en mixer, samt 2-3 matskedar neutral olja (till exempel rapsolja eller kokosolja) och en nypa salt.
- Mixa tills den blir slät och häll den sedan genom en silduk/kökshandduk för att få bort de sista havregrynsresterna.
- Skaka mjölken innan du dricker den så att den inte skiktar sig.
Tänk på att den sojamjölk eller havremjölk som man köper i affärer ofta är berikade med olika vitaminer, till exempel B12. Om du är vegan eller vegetarian är det viktigt att se till så att du ändå får i dig B12 genom exempelvis B12-tabletter.
Källor: Köket.se, SVT, Vegomagasinet, Gastronomibloggen och Receptfavoriter.