
Ny kärnkraft kan spela en viktig roll i det nordiska elsystemet, men det kommer att behövas riskdelning med staten, menar energiföretaget Fortum, som nyligen avslutat en studie om förutsättningarna för ny kärnkraft i Finland och Sverige. Dessutom dröjer det som minst till andra halvan av 2030-talet innan ny kärnkraft kan stå klar.
En två år lång förstudie som energiföretaget Fortum har gjort presenterades under måndagen. I studien har företaget tittat på såväl små modulära reaktorer (SMR) som konventionella stora reaktorer.
Företaget utgår ifrån att elektrifieringen av samhället och industrier kommer att leda till en fördubblad efterfrågan på el fram till 2050.
– Att möta en sådan efterfrågeökning med enbart väderberoende kraftslag skulle leda till ett mycket volatilt elsystem med begränsad förutsägbarhet när det gäller tillgänglighet och pris. Det skulle inte vara önskvärt för varken våra kunder eller samhället. Vi på Fortum ser att vi behöver behålla alla fossilfria teknologier i verktygslådan även i framtiden, därför kommer vi att fortsätta utveckla förutsättningarna för ny kärnkraft som ett långsiktigt alternativ, säger vd och koncernchef Markus Rauramo i ett pressmeddelande.
Andra halvan av 2030-talet
Samtidigt konstaterar han att ny kärnkraft kommer ta tid att bygga.
– Ny kärnkraft kan tillföra mer elförsörjning i Norden tidigast under andra halvan av 2030-talet, om de marknadsmässiga och regulatoriska förhållandena är rätt, säger han i pressmeddelandet.
Istället är företagets plan för att möta en ökad efterfrågan på el under de närmsta 5-10 åren att satsa på ”ny landbaserad vind- och solkraft, i kombination med flexibilitets- och lagringslösningar och livstidsförlängningar av befintliga kärnkraftverk”.
Ekonomiska risker
När det gäller de mer långsiktiga planerna så ser Fortum att kärnkraften kan hjälpa till med att skapa ”en balanserad mix av kraftslag”. Samtidigt ser man ekonomiska risker, kopplade till långa byggtider, höga kapitalbehov och marknadspriset på el efter driftsättning.
Därför ”är en investering i ny kärnkraft inte ekonomiskt gångbar enbart på marknadsmässiga grunder”, lyder en av studiens slutsatser. Däremot kan ”nya kärnkraftsprojekt genomföras när en tydlig modell för riskdelning är på plats, likt den som förbereds av regeringen i Sverige, när den samtidigt matchas med ökad kundefterfrågan”.
– Som nästa steg kommer vi att fortsätta utveckla en affärsplan och aktivt söka partnerskap för att undersöka intresset att samutveckla och saminvestera i ett nytt kärnkraftsprojekt med oss, säger Petra Lundström, exekutiv vice ordförande på Nuclear generation på Fortum, i pressmeddelandet.