Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Rapport: Klimatförnekare sprider farlig desinformation under extremväder

Falska påståenden om bränderna i Los Angeles spreds till miljontals användare på sociala medier, visar en ny rapport.

Desinformation från klimatförnekare sprids snabbt under extrema väderhändelser och hotar därmed människors säkerhet och liv, visar en ny rapport.

Inflytelserika klimatförnekare sprider falska påståenden om extremväder i sociala medier och når större publik än både räddningstjänster och etablerade medier. Det visar en rapport från den brittiska organisationen Center for Countering Digital Hate (CCDH), som analyserat virala inlägg under bränderna i Kalifornien och orkanen Helene.

Rapporten (PDF) visar att tre fjärdedelar av de mest spridda vilseledande inläggen mellan april 2023 och april 2025 var kopplade till orkaner eller skogsbränder. Skogsbränderna i Los Angeles i januari 2025, där minst 30 personer omkom, stod för 38 procent av inläggen. Orkanen Helene, som drabbade sydöstra USA i september 2024 och orsakade över 250 dödsfall, låg bakom 14 procent.

  • 88 % av de vilseledande inläggen om extremväder på X kom från verifierade konton.
  • 73 % av sådana inlägg på YouTube kom från verifierade konton.
  • 64 % på Meta kom från verifierade konton.

Rapporten pekar särskilt ut den amerikanske konspirationsteoretikern Alex Jones. Under bränderna i Los Angeles spred han felaktiga påståenden om att katastrofmyndigheten FEMA konfiskerade mat och att bränderna var en ”globalistisk” komplott. Hans inlägg på X sågs över 400 miljoner gånger – vilket översteg den sammanlagda räckvidden för tio stora nyhetskanaler och myndigheter under samma period.

Forskningen omfattade 300 av de mest virala inläggen på Meta (Facebook och Instagram), YouTube och X, som tillsammans fick över 221 miljoner visningar under perioden. Nästan inga av inläggen var märkta med faktagranskningar eller varningsetiketter: Meta saknade sådana på 98 procent av inläggen, X på 99 procent och YouTube på 100 procent.

Enligt CCDH kom 88 procent av de vilseledande inläggen på X från verifierade användare. Motsvarande andel var 73 procent på YouTube och 64 procent på Meta.

Rapporten identifierar flera återkommande teman i desinformationen: att skogsbränder skulle vara en del av en “globalistisk komplott”, att orkaner kontrolleras med “vädervapenteknologi”, samt vilseledande uppgifter om katastrofhjälp där FEMA anklagas för att konfiskera mat. Även falska påståenden om räddningsinsatser och missvisande tolkningar av klimatvetenskapen är vanliga.

– Den snabba spridningen av klimatkonspirationer online är inte en slump. Den är inbakad i en affärsmodell som tjänar på upprördhet och splittring. Bedragare har också utnyttjat katastroferna genom att sprida falska annonser som utgett sig för att vara federala räddningstjänster, i syfte att stjäla överlevandes personliga information, säger Imran Ahmed, vd för CCDH, i en kommentar.

– Denna rapport visar tydligt att klimatdesinformation kostar liv. I takt med att extrema väderhändelser blir allt vanligare kommer dessa osanningar bara att bli farligare, säger Sam Bright, biträdande chefredaktör för klimatjournalistikorganisationen DeSmog, i en kommentar.

Organisationen Media Matters har dessutom visat att hälften av de tio mest populära poddarna – däribland Joe Rogans och Russell Brands – spred felaktigheter om orkanen Helene.

DeSmog är en internationell journalistisk organisation som grundades i januari 2006 med uppdraget att avslöja och motverka desinformation och propaganda som förvillar allmänheten kring klimatförändringar. Deras arbete har omnämnts i stora globala medier som The New York Times, BBC och The Guardian, och DeSmog har flera erkännanden för sin specialiserade klimatjournalistik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV