Prenumerera

Logga in

Radar · Inrikes

DO ser allvarlig utveckling – diskriminering ökar på flera områden

Diskriminering på grund av funktionsnedsättning är fortfarande vanligast.

Anmälningarna om diskriminering fortsätter att öka – mest ökar de som rör etnisk tillhörighet och religion.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) tog under 2024 emot fler anmälningar än någonsin tidigare – totalt 5 182. Det visar DO:s nya statistikrapport för 2023–2024. Det är en ökning med 12 procent jämfört med året innan.

Diskriminering på grund av funktionsnedsättning är fortfarande den vanligaste grunden, men när det gäller arbetslivet är det etnisk tillhörighet som dominerar. 57 procent av anmälningarna om trakasserier har koppling till just etnicitet.

– Vi har beslutat att under de kommande åren, i vårt främjande arbete, prioritera insatser för att motverka och förebygga rasism och diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius, i en kommentar, och fortsätter:

– Den anmälningsstatistik som vi nu tagit fram förtydligar ytterligare vår bild av att diskriminering inom dessa områden är ett allvarligt samhällsproblem.

Rekordmånga anmäler bristande tillgänglighet

År 2024 inkom 889 anmälningar om bristande tillgänglighet. Mellan 2022 och 2024
ökade anmälningarna om bristande tillgänglighet från 456 till 889, vilket motsvarar
en ökning på 95 procent. Sett till hela perioden 2015–2024 ökade antalet
anmälningar med 203 procent.

Sid 65, Statistik över anmälningar 2015–2024: Årlig statistikrapport från Diskrimineringsombudsmannen.

Samtidigt finns ett stort mörkertal. Enkätundersökningar visar att runt en halv miljon personer varje år upplever sig diskriminerade – långt fler än vad som anmäls. Ett exempel är sexuella trakasserier, där anmälningarna minskar trots att problemen enligt undersökningar är fortsatt utbredda.

– Det här motsvaras inte av det som framkommit i enkätundersökningar där förekomsten av sexuella trakasserier fortfarande är oroväckande hög. Varför det ser ut så är svårt att säga, men jag vill uppmana den som utsätts för sexuella trakasserier att också anmäla det till DO, säger Lars Arrhenius.

Antal anmälningar om diskriminering, fördelat på diskrimineringsgrunder samt sexuella trakasserier, 2015–2024:

Grafik: Diskrimineringsombudsmannen. (*Skälet till att sexuella trakasserier redovisas enskilt är att de inte kräver samband med någon diskrimineringsgrund.)

Diskriminerad?

Du har rätt att inte bli diskriminerad. Här hittar du information om dina rättigheter (länk till DO:s hemsida) vad diskriminering är och hur du kan göra en anmälan. Det handlar även om din rätt att inte bli missgynnad som föräldraledig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV