Prenumerera

Logga in

Radar

Över 4 000 barn fick inget barnbidrag 

Ledset barn på lekplats

Utlandsfödda riskerar att gå miste om barnbidrag. Ibland dröjer det åratal innan Försäkringskassan fattar beslutet, visar en ny granskning av Riksrevisionen. 

Barn som är bosatta i Sverige har rätt till barnbidrag så länge de inte är asylsökande eller papperslösa. Men Riksrevisionens nya granskning visar att alla inte får det. 

Av de barn som beviljades uppehållstillstånd under åren 2017 och 2022 var det över 4 000 barn vars föräldrar fortfarande inte hade fått något barnbidrag år 2024, men en del av dessa kan ha lämnat Sverige, uppger Niklas Österlund, projektledare för granskningen. 

De flesta barnbidrag beviljades efter två år, men i enstaka fall dröjde det tre, fyra år innan Försäkringskassan fattade beslutet. 

Vart tionde barn av de som fick uppehållstillstånd år 2022 hade inte fått barnbidrag två år senare. Det handlar om över 1 000 barn.

Av barnen som fick uppehållstillstånd år 2017 var det sju år senare fortfarande 2,2 procent (510 barn) som inte hade fått barnbidrag.

Undersökningen sträcker sig inte längre tillbaka i tiden än de som fick uppehållstillstånd år 2017. Hur många barn som lever i dag landet utan att deras föräldrar får barnbidrag har Riksrevisionen inte undersökt. 

Orsaken till att barn inte får barnbidrag trots uppehållstillstånd är att det inte räcker att familjen är folkbokförd i Sverige för att rätten till barnbidrag ska prövas. Utan Försäkringskassan har dessutom rutiner som går ut på att personen själv måste anmäla sig hos dem om att hen bor här – trots att myndigheten redan har fått den informationen från Skatteverket. 

Riksrevisionen rekommenderar därför att Försäkringskassan ser över sina processer vid invandring.

– De behöver säkerställa att inte barnfamiljer går miste om barnbidraget, säger Niklas Österlund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV