
En giftig algblomning täcker tusentals kvadratkilometer utanför South Australias kust och orsakar omfattande massdöd bland marina djur.
En ovanligt stor och giftig algblomning täcker just nu stora delar av havet utanför South Australias sydkust och har lett till omfattande massdöd bland marina djur. Stränderna fylls av döda hajar, rockor, krabbor och bläckfiskar, samtidigt som fiskare i området rapporterar svåra fångstsvårigheter sedan april, rapporterar flera medier.
Algen Karenia mikimotoi upptäcktes i mars och täcker nu ett område på över 4 400 kvadratkilometer, enligt myndigheterna i South Australia. Den giftiga algen skadar fiskars gälar och kväver dem, vilket lett till stor förödelse i det marina livet, rapporterar forskare vid University of New South Wales. Marinbiologen Adriana Verges beskriver situationen som “fullständigt förödande” och berättar att nästan 500 marina arter har påverkats av algblomningen.
Fiskare i Adelaide vittnar om en svår situation. Ian Mitchell, som driver en lokal fiskmarknad, säger till ABC News att många fiskare haft tomma nät sedan april och att han ofta hör deras berättelser om förtvivlan.
Orsakerna bakom algblomningen pekas ut som en kombination av näringsrikt avloppsvatten från översvämningar och ovanligt höga havstemperaturer, enligt rapporter från delstatsmyndigheterna. Trots att en värmebölja i området till viss del har avtagit kvarstår problemen i djupare vatten.
Paul Gamblin, chef för Australiens Marine Conservation Society, varnar för att algblomningen är en tydlig signal på klimatförändringarnas effekter och beskriver den som en ”blinkande röd varningssignal”. I en intervju med The Guardian understryker han att South Australia aldrig tidigare har upplevt en algblomning av denna storlek och varaktighet, och betonar behovet av en samordnad insats för att möta den pågående miljökrisen.
Regeringen i Australien har skjutit till extra medel för att hantera situationen, och delstaten höll nyligen ett krismöte. Men flera experter menar att insatserna kommer för sent för att rädda både fisket och det hotade djurlivet.