
De 17 aktivisterna från Återställ våtmarker som gjort klimataktioner på Grimsås mosse döms. De flesta straffas med böter för egenmäktigt förfarande. Men två av aktivisterna döms även till fängelse.
– Den uppoffringen är vi villiga att göra, säger Helen Wahlgren, talesperson.
Förra sommaren genomförde Återställ våtmarker aktioner på Grimsås mosse för att försöka stoppa företaget Neovas torvbrytningen där.
Nu har alla dömts för detta. De flesta får böter som straff, men två döms dessutom till fängelse i två månader.
Alla döms för egenmäktigt förfarande. Men den som döms till fängelse döms också för olaga intrång, och i hans fall spelar tidigare domar in.
Den andra aktivisten som får två månaders fängelse döms även för skadegörelse, och har begått egenmäktigt förfarande fem gånger. Anledningen till att hon får fängelse uppges vara att hon sagt att hon kommer fortsätta med aktionerna oavsett straff och är emot skyddstillsyn.
”Mot denna bakgrund bedömer tingsrätten att det saknas förutsättningar att bestämma påföljden till en icke frihetsberövande sådan,” står det i domen.
En av aktivisterna döms också för våldsamt motstånd.
”Småsak i sammanhanget”
Återställ våtmarkers talesperson Helen Wahlgren säger till Syre att domen kommer överklagas.
Hon anser att bötesstraffen är en småsak i sammanhanget.
– Vi befinner oss i en klimatkatastrof. Hela grunden för vårt samhälle håller på att slås sönder. Därför är det en småsak.
Fängelsestraffen anser hon däremot inte vara en småsak.
– Men det är något vi sagt hela tiden att den uppoffringen är vi villiga att göra, för det är nödvändigt när man står inför en klimatkatastrof.

Åklagaren ville se aktivisterna åtalade för grovt olaga intrång. Men bara två av dem döms nu för olaga intrång, och då inte ”grovt olaga intrång”. Det anser Helen Wahlgren är en seger.
– Det är det viktiga. Det är en seger för alla människor i vårt land som vill göra motstånd mot storbolag.
”Alla borde vara oroade”
Nyligen friades Återställ våtmarker i Högsta domstolen från brottet sabotage efter att ha blockerat en väg. Det fick Sverigedemokraterna att kräva att lagstiftningen skulle ändras, vilket även klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari har sagt att hon ”inte utesluter”.
– Det är inget som förvånar oss. Men det alla borde vara oroade över är att om sabotagelagstiftningen skulle ändras skulle folk förlora en stor del av sin rätt att demonstrera och yttra sig. Då borde människor vara oroade över demokratin, för den drar åt ett allt mer totalitärt håll, säger Helen Wahlgren.
Återställ våtmarker är just nu ute och gör aktioner på samma mosse som dagens dom handlar om.
Artikeln har uppdaterats.