
Förutom att plocka svamp så är hösten också ett utmärkt tillfälle att fylla på frysen med bär. För en del bär (som smultron, jordgubbar och hallon) är säsongen redan över, men det finns också många som med fördel plockas på hösten. Syre guidar till några av de bär som är mogna nu.
Blåbär
Blåbär brukar kunna börja plockas någon gång i juli (lite olika beroende på var i landet du befinner dig), men har du tur kan du fortfarande hitta blåbär en bra bit in på hösten och de går bra att plocka ända tills frosten har kommit, dock tappar de ofta en del i smak på hösten.
Blåbär är inte bara gott att äta i paj, sylt eller saft – den har också en lång historia som medicinalväxt. Blåbär innehåller många viktiga vitaminer och organiska syror och ska enligt vissa studier vara bra mot diarré och kan eventuellt motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Kanske har du också hört påståendet om att blåbär förbättrar synen? Bland annat ska piloter under andra världskriget ha ätit blåbär för att få bättre syn, det här är dock inget som har kunnat bevisas vetenskapligt.
Förutom bären (som man gärna kan frysa in eller frystorka) så kan man också plocka blåbärbladen och använda i te.
Lingon
Lingon hör till de bär som med fördel plockas i september när de har blivit riktigt röda och mogna. Om du har plockat lingon med bärplockare någon gång så vet du att det kan gå väldigt mycket snabbare än att plocka med händerna. Fördelen med lingon är att de växer i klasar vilket gör att det kan gå ganska snabbt att fylla en hink om det finns många lingon och du har rätt teknik. Sen måste du i och för sig räkna med att ägna ett tag åt att rensa lingonen efter plockning.
Det klassiska sättet att använda lingon på är förstås att göra sylt. Det är också väldigt enkelt, det enda du behöver är lingon, socker och vatten. Räkna med ca 2 dl vatten per kilo lingon och ett halvt kilo strösocker. Koka först upp lingonen med vattnet i cirka tio minuter och ta bort skummet. Häll sedan på sockret, lite i taget. Rör om ordentligt medan det kokar, när sockret har löst upp sig är sylten klar. Om du vill kan du byta ut det vanliga sockret mot syltsocker som innehåller pektin, du får då en lite fastare sylt. Tänk på att göra rent burkarna ordentligt innan du häller upp sylten för att förhindra att bakterier bildas.
Andra sätt att använda lingon på är till exempel i saft, kompott eller gelé.
Björnbär
Ett annat bär som mognar sent är björnbär. Björnbär kan vara lite knepigt att hitta vilda, de trivs bäst på torra och varma platser och behöver ett jämnt och milt klimat. I Sverige finns de framförallt längs kusten i söder (men det finns även sibiriska björnbär som kan växa långt uppe i norr).
Björnbär och tranbär går även att odla själv, men kräver att man har en solig plats och de vill gärna också ha mycket gödsel.
Tranbär
Tranbär påminner en del om lingon men har en mer intensiv smak. Trots att de växer så gott som i hela Sverige så är de flesta tranbär som säljs i butik importerade från Nordamerika. En anledning till att det traditionellt är ovanligt att plocka tranbär i Sverige är dels att de tar lång tid att plocka (de växer på mossar och kan inte plockas med bärplockare) men också för att de är väldigt sura och inte särskilt goda att äta som de är. Däremot kan det vara väldigt gott att göra till exempel gele eller likör på dem. Tranbären går även bra att plocka efter att den första frosten har kommit, faktum är att många till och med menar att de smakar bättre då.
Om du vill försöka odla dem så är det bra om du har en sur jord, välj gärna en solig eller halvskuggig plats.

Rönnbär
Om du har testat att äta rönnbär direkt från ett träd någon så vet du att de är väldigt sura (det finns en orsak till ordspråket ”surt sa räven om rönnbären”). Men det finns trots detta en del användningsområden för rönnbär, till exempel kan man göra gele på dem, det är då vanligt att man blandar rönnbären med ett syrligt äpple, samt socker och vatten. När man gör gele, till skillnad från sylt, så brukar man sila bären genom en silduk efter att de har kokat upp och låta rinna av. Därefter blandar man i sockret. En annan traditionell användning av rönnbär är som krydda i brännvin.
Precis som tranbär ska man gärna plocka rönnbär efter att frosten har kommit eftersom de då smakar mindre surt.
Nypon
Ytterligare ett bär som mognar på hösten är nypon. Nypon är en riktig C-vitaminbomb – som exempel så innehåller en kopp med nypon lika mycket C-vitamin som 30-40 apelsiner! Dessutom innehåller de, precis som morötter, många karotenoider som tros kunna motverka vissa typer av cancer och åldersrelaterade ögonsjukdomar.
Det vanligaste användningsområdet är i soppa och te, men de kan också användas i gele, sylt eller marmelad – kom bara ihåg att rensa bort fröna först!
På vintern får nyponen en svartare ton, men de går fortfarande bra att plocka och äta.

Havtorn
Havtorn hör kanske inte till Sveriges mest kända bär men har på senare år blivit allt mer populärt som ett så kallat ”superbär”. Framför allt innehåller de, precis som nyponen väldigt mycket C-vitamin. De växer framförallt längs havsstränder eller i väldigt torra områden. Det går också utmärkt att odla havtorn, åtminstone upp till zon 5, en sak som är viktig att tänka på är dock att det behövs både han- och honplantor för att de ska kunna pollinera varandra. Havtornsbuskarna vill gärna stå i ett soligt läge, med väldränerad, sandig och kalkhaltig jord.
Om du aldrig har ätit havtorn så kan smaken beskrivas som något exotisk, den påminner en del om till exempel passionsfrukt eller aprikos. Havtorn används ofta i gele och marmelad, fettet som sitter i skalet kan även användas i hudvårdsprodukter.