
Vad är det egentligen som händer i Sydafrika? I går fick Donald Trump besök av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i Vita huset. Trump passade då på att visa en film där sydafrikanska politiker hetsar om att döda vita bönder. En annan film visade en lång rad med kors där varje kors skulle symbolisera en mördad vit bonde. Trump höll också upp tidningsartiklar samtidigt som han mumlade om ”död, död, fruktansvärd död”.
Allt det här är hemskt, så klart. Om det hade varit sant. Filmen där den sydafrikanska vänsterpolitikern Julius Malema sjunger Kill the farmer kan visserligen vara äkta, men varken Malema eller Jacob Zuma, som också har hetsat mot vita, har någon reell politisk makt i Sydafrika. Som Cyril Ramaphosa försiktigt påpekade har Sydafrika stora problem med våld och kriminalitet, men våldet riktar sig inte i första hand mot vita bönder. Enligt CNN:s faktakoll dödades nästan 20 000 personer i Sydafrika från april till och med december förra året. Men bara 36 av dödsfallen, eller 0,2 procent, var kopplade till jordbruk. Och av dessa 36 personer var endast 7 stycken farmägare, de andra 29 var anställda, som generellt är svarta. Hur många vita och svarta som mördats i landet går inte att svara på eftersom Sydafrika inte för någon statistik uppdelad efter hudfärg. Men klart är att våldet drabbar alla, såväl svarta som vita.
Det här hindrar dock inte Trump från att påstå att det pågår ett folkmord mot vita bönder i Sydafrika och han har lovat att de vita bönder som vill fly till USA är välkomna. Myten om att det pågår ett folkmord på vita i Sydafrika har under lång tid spridits i högerextrema kretsar, och det är antagligen där som Trump har fiskat upp den, ivrigt påhejad av Elon Musk, som verkar hysa ett starkt hat mot Sydafrika efter sin uppväxt där.
Inte heller påståendet om att den sydafrikanska staten konfiskerar land från vita bönder har någon verklig bäring. Vad Sydafrika har gjort är att de har infört en lag som ger staten rätt att beslagta mark under vissa väldigt speciella omständigheter, till exempel om gården har övergetts eller om marken inte används. Den här lagen gäller dock för alla, oavsett om det är svarta eller vita ägare, och hittills har ingen mark beslagtagits av staten.
Man ska dock inte sticka under stol med att det finns ett hat i Sydafrika som riktas mot vita farmägare. Ett hat som på många sätt är begripligt, med tanke på att många sydafrikaner är uppväxta under apartheidsystemet, då svarta inte fick ha något politiskt inflytande, bara fick röra sig inom begränsade områden, inte fick ha några högkvalificerade jobb och så vidare. Än i dag, drygt trettio år efter att apartheid avskaffades, är det på många sätt fortfarande ett oläkt sår i landet. Ojämlikheten mellan vita och svarta är fortfarande enorm och det finns gott om rika vita personer som har tjänat en förmögenhet på att utnyttja fattiga svarta arbetare. Det här ursäktar förstås inte våld, men det är svårt att prata om rasistiskt våld i Sydafrika utan att nämna femtio år av apartheid.
I dag ser vi hur ett annat apartheidliknande system upprätthålls i Israel och Palestina. Israels senaste plan för Gaza är till exempel att dela upp remsan i små områden och att invånarna bara ska få röra sig inom sitt område, områdena ska dessutom vara avskilda från varandra med militärzoner. Det har också talats om att tvångsförflytta alla palestinier från Gaza, något som Trump inte verkar ha något emot utan tvärtom understödjer.
När Trump pratar om ett folkmord i Sydafrika är det följaktligen också ett smart sätt att rikta världens blickar bort från det verkliga folkmord som äger rum – nämligen Israels folkmord i Gaza.
Novellsamlingen ”Här var vårt hus – barns berättelser från Gaza”.
Bosättare som försöker stoppa de få nödleveranser med mat som levereras till Gaza från att ta sig in.