
Tillväxtakten i skogen ökar efter en period av nedgång. Samtidigt minskar också avverkningen, enligt ny data från Riksskogstaxeringen.
-Tillväxttakten har vänt uppåt efter att ha minskat sedan 2012, säger Per-Erik Wikberg, redovisningsansvarig vid SLU Riksskogstaxeringen i en kommentar.
Den nya statistik som presenterades idag baseras på fältinventering som utfördes under åren 2020-2024. Resultatet innebär att en nedåtgående trend som varat sedan 2012 nu bryts. Den ökade tillväxttakten sammanfaller med att de totala avgångarna, det vill säga summan av avverkad volym och träd som dör av andra orsaker, vänder neråt efter några toppår, förklarar Per-Erik Wikberg, redovisningsansvarig vid SLU Riksskogstaxeringen.
– Om det vi ser är tillfälligheter eller inledningen av längre trender är ännu för tidigt att säga, men när det gäller tillväxten ser det enligt årets statistik gynnsammare ut nu än under de senaste åren, säger han i en kommentar.
Cornelia Roberge, programchef för Riksskogstaxeringen vid SLU, lyfter att tallen fortsätter att öka i volym sedan den passerade granen som det vanligaste trädslaget för ett par år sedan.
– Samtidigt minskar granens volym och volymen lövträd har fortsatt att öka. Volymen lövträd utgör nu 20 procent av det totala virkesförrådet. Sett till antal träd är björk fortsatt det vanligaste trädslaget.