
En del felaktiga utbetalningar utomlands kan bero på att människor gjort misstag utan att veta om det. Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten bör göra mer för att hindra detta, konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning.
Reglerna om vem som har rätt till den svenska socialförsäkringen är komplexa. Därför kan det lätt bli fel när folk flyttar mellan EU-länder, konstaterar Riksrevisionen.
— Det behöver inte handla om medvetet fusk, säger Niklas Österlund, projektledare för granskningen på Riksrevisionen.
Här kan Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten göra mer för att folk som flyttar utomlands inte ska fortsätta få ersättningar från socialförsäkringen.
Granskningen lyfter att regelverken inom socialförsäkringen är komplexa. Personerna som får ersättningar kan behöva anmäla till flera olika myndigheter om något har ändrats som kan påverka rätten till bidraget. Dessutom kan det ta år från att myndigheten beviljat en förmån tills att mottagaren behöver anmäla en ändring, vilket kan påverka att oavsiktliga fel görs.
Hur många av de felaktiga utbetalningarna som beror på att någon försöker lura systemet med flit eller på att folk har gjort misstag kan Riksrevisionen inte svara på.
— Men bra information och service ger förutsättningar att minska de oavsiktliga felen, säger Niklas Österlund.
En halv miljard kronor bedöms ha betalats ut felaktigt till personer bosatta utomlands under 2021, enligt Ekonomistyrningsverket.
I granskningen ger Riksrevisionen en rad förslag till Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten om hur de kan underlätta att färre felaktiga utbetalningar görs.