Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Träd kan vara städers bästa klimatskydd

Människor promenerar i en park med stora träd.

Att plantera träd – och låta gamla stå kvar – kan vara helt avgörande för hur extremt varma sommardagar upplevs i en stad. Som bäst kan en strategisk trädplanering minska den så kallade upplevda värmebelastningen med tio grader, visar en ny studie från Sweco.

Städer med sina hårdgjorda ytor som asfalt och byggnader har en tendens att bli och kännas extra varma under värmeböljor. Och eftersom värmeböljorna förväntas bli fler och längre på grund av klimatförändringarna kan det hela bli ett växande hälsoproblem. 

Om kroppen utsätts för hög värmebelastning under längre tid kan det leda till värmestress – när kroppen inte längre kan reglera sin kroppstemperatur på ett effektivt sätt. Det kan i värsta fall bli livshotande, särskilt för äldre personer, små barn samt personer med kroniska sjukdomar. 

Därför har en ny studie från Sweco, på uppdrag av Malmö stad, tittat på hur olika alternativ för trädplacering påverkar den upplevda temperaturen i två områden i Malmö, både idag och i två olika framtidsscenarier fram till år 2100. Resultatet visar att det kan skilja så mycket som tio grader i upplevd värmebelastning, beroende på hur många träd som finns, hur stora de är, vilken typ av träd det handlar om samt hur de är placerade. 

– Klimatanpassning är en nödvändig del av all modern stadsplanering. Den här rapporten visar konkret hur valet av träd, ytor och byggnadsstruktur påverkar människors hälsa i ett varmare klimat, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd för Sweco Sverige, i ett pressmeddelande

De två utvalda områdena i Malmö är Smörkajen, ett nybyggnadsområde i Nyhamnen där hårdgjorda ytor och hög exploatering planeras samt Lorensborgsgatan, ett befintligt bostadsområde där förtätning planeras och ny infrastruktur diskuteras.

Resultaten visar bland annat att den upplevda temperaturen på Smörkajen under en extremvarm sommardag redan idag kan nå 43 grader, vilket klassas som extremt. Men genomför man en strategisk trädplanering så kan den upplevda temperaturen sänkas till under 33 grader, vilket klassas som en moderat nivå. 

– Oavsett scenario pekar allt på fler och längre värmeböljor. Därför behöver klimatanpassning i stadsmiljö inte bara planeras, den måste prioriteras, säger David Hirdman, expert inom klimatanpassning på Sweco, i pressmeddelandet.

Swecos slutsatser och rekommendationer i rapporten är att kommuner bör prioritera att bevara gamla träd där det är möjligt. Detta då en kompensation med nyplanterade träd inte täcker förlusten av äldre, större träd som ger bättre skugga. Ett träd behöver 30 år på sig för att växa sig tillräckligt stort, konstaterar konsultföretaget. Därför rekommenderar de också stadsplanerare att tänka långsiktigt. ”Åtgärder som vidtas i dag får effekt först om decennier”, skriver de.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV