
Sverige ska få en uppdaterad livsmedelsstrategi som ska öka livsmedelsproduktionen, däribland köttproduktionen.
– Vi växlar upp arbetet med den tydliga ambitionen att produktionen av svensk mat ska öka, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i en kommentar.
– Vi saknar klimat- och miljöåtgärder, säger Emma Nohrén, landsbygdspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Regeringen listar upp tre fokusområden som den uppdaterade livsmedelsstrategin ska utgå ifrån: ”Ökad robusthet i livsmedelskedjan”, ”exportfrämjande” och ”svensk kvalitet och kontroll”. Regeringen meddelar också att man beslutat om ett antal åtgärder som tillsammans med Livsmedelsstrategin 2.0 ska bidra till att strategins mål uppnås.
”Det handlar bland annat om en kraftsamling för jordbrukets vattenfrågor för att öka robustheten i livsmedelskedjan, flera satsningar på exportfrämjande genom bland annat tillsättande av nya lantbruksråd på viktiga marknader och fortsatta satsningar på svenskt deltagande i både kocktävlingar och matmässor för att synliggöra svensk mat”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
”Något vi ska värna om”
Regeringen vill att den nya strategin ska innehålla mätbara mål, däribland en marknadsandel för kött på 80 procent, vilket skulle innebära att Sverige producerar kött som motsvarar 80 procent av det som konsumeras i landet när samtliga köttslag slås ihop. År 2023 hade Sverige en marknadsandel på 70 procent, enligt regeringens underlag. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) lyfter i ett uttalande att en satsning på ökad inhemsk produktion stärker både klimatet och tillväxten.
– Den svenska livsmedelsproduktionen är ett föredöme när det gäller djurvälfärd och låga miljö- och klimatavtryck – och det är något vi ska värna om, säger hon.
Men Miljöpartiet är kritiska. När den tidigare livsmedelsstrategin togs fram deltog alla riksdagspartier i arbetet, påpekar Emma Nohrén, landsbygdspolitisk talesperson för partiet. Den här gången var inte oppositionen inbjuden att delta i arbetet, säger hon.
– Man vill ju gärna att det ska hålla över tid. Men all ökning av livsmedelsproduktionen är bra. Vi vill gärna att man siktar in sig på det som funkar i Sverige och ser till att stötta små och medelstora företag. Sedan saknar vi klimat- och miljöåtgärder och hur de hänger ihop. Vi ser inte heller någon satsning på ekologiskt, det tycker jag är förfärligt. Den förra livsmedelsstrategin hade ett ekomål som skulle vara ökande, upp till 30 procent.
Hur ser ni på att regeringen vill öka köttproduktionen?
– Det är klart att om man kan ersätta den delen som vi importerar i dag så är det en sak. Men om vi bara ska öka blir det inte bra. Vi vet att mycket av köttproduktionen har en stor klimatpåverkan, så vi måste se till att det (efterfrågan reds anm) minskar i en annan ände.
Lantbrukarnas riksförbund LRF skriver att strategin är efterlängtad.
– Vi välkomnar den nya livsmedelsstrategin och anser att regeringen pekar i rätt riktning. Den svenska livsmedelsproduktionen måste öka och lönsamheten hos lantbruksföretagen stärkas. Det är bråttom, och strategin kommer inte en dag för tidigt, säger Palle Borgström, förbundsordförande i Lantbrukarnas riksförbund i en kommentar.