Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Björkåfrihet i rekonstruktion – nya textillagen har ökat kostnaderna

Björkå frihets lager med kläder.

Second hand-kedjan Björkåfrihet har ansökt om rekonstruktion. Orsakerna är enligt organisationen flera, bland annat ökade kostnader i samband med den nya textillagen.
– Det är inte realistiskt att vi som ideell organisation ska bära kostnaderna för textilhanteringen, säger generalsekreterare Kristin Ivarsson i ett pressmeddelande.

Björkåfrihet beskriver fyra anledningar till att organisationen nu behöver ansöka om rekonstruktion: ökade kostnader i samband med den nya textillagen, lågkonjunktur/låg försäljning, en mättad världsmarknad för återanvända textilier samt pandemiskulder.

För att överleva pandemin beviljades föreningen uppskov av arbetsgivaravgifter och skatter från Skatteverket med en avbetalningsplan. Denna har enligt Björkåfrihet hållits och över 80 procent av återbetalningen är avklarad, men det har tärt på organisationens likviditet i ”tider av osäkra intäkter och ökade kostnader”.

Bland annat har den nya textillagen som infördes vid årsskiftet inneburit kraftigt ökad insamling och därmed ökade kostnader.

– Vi är i grunden positiva till den nya textillagen som sätter textilfrågan på agendan, säger Kristin Ivarsson, generalsekreterare för Björkåfrihet, i ett pressmeddelande, men hon tillägger:

– Det är inte realistiskt att vi som ideell organisation ska bära kostnaderna för textilhanteringen. En förutsättning för att det ska fungera framöver är att vi får ersättning för det arbete vi gör för att skapa en hållbar textilhantering i enlighet med den nya textillagen.

När Syre besökte Björkåfrihet tidigare i år oroades Kristin Ivarsson redan då av att den nya textillagen skulle innebära år av blödande kostnader, i väntan på ett nytt producentansvar som ska införas i Europa, där det blir klädproducenterna som får stå för kostnaden för avfallshanteringen för de kläder som de satt på marknaden.

I och med rekonstruktionen kommer Björkåfrihet nu att genomföra förändringar av verksamheten för att kunna få till en långsiktigt hållbar verksamhet.

– Det kostar att bedriva en storskalig och professionell textilinsamling i Sverige som lever upp till de avtal vi har med kommuner och de förväntningar våra kunder har på vårt utbud och våra butiker. Det är en hel kedja av lastbilsflotta, chaufförer, lagerlokaler, sorterare, butikspersonal och butikslokaler som ska finansieras. Vi behöver nu anpassa organisationen till nya förutsättningar, säger Kristin Ivarsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV