Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Skarp kritik mot förslag om snabbare miljöprövning

Romina Pourmokhtari bär på en utredning uppdelad i tre böcker.

Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik mot den utredning om miljötillstånd som presenterades för regeringen idag. Regeländringarna som föreslås innebär en genväg förbi miljökrav för företag och en risk för att miljöfarliga projekt inte fångas upp av det miljörättsliga systemet, menar organisationen. 

– Vi ser allvarligt på regeringens upprepade initiativ att försvaga miljölagstiftningen. Det gynnar varken klimatomställningen, naturen eller lokalsamhället. Det regelverk som finns idag är både effektivt och rättvist, och borde om något skärpas för att stävja de accelererande natur- och klimatkriserna. Däremot behöver det tillföras ytterligare resurser till prövningarna, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

En del problem som beror på skillnader mellan den svenska miljöbalken och EU-rätten ser ut att kunna lösas med hjälp av utredningens förslag, konstaterar Naturskyddsföreningen. Men det finns också flera förslag som kan bli negativt för miljön.

Genväg förbi miljökraven

Bland annat finns en genväg förbi miljökraven, för de företag som regeringen anser som samhällsviktiga. Det vill säga, regeringen ska kunna godkänna miljövillkor för bolag som inte klarar miljöprövningen i domstol.

Även förslaget om att införa ett snabbspår får kritik. Det innebär att 60 procent av de verksamheter som idag måste söka tillstånd för sin verksamhet tas bort från den obligatoriska tillståndsplikten. I stället ska dessa bedömas från fall till fall.

”Det är en avreglering som innebär en ökad risk för att miljöfarliga projekt inte fångas upp av det miljörättsliga systemet”, skriver Naturskyddsföreningen.

Ett annat av förslagen innebär att domstolarnas roll kommer att försvagas, menar organisationen. Detta då mark- och miljödomstolarna inte längre pröva de allra största och viktigaste industriprojekten som första instans. Detta är istället tänkt att göras i en särskild prövningsmyndighet.

”Kommer märkas av i medborgarnas vardag”

Slutligen anser Naturskyddsföreningen att argumenten om att förändringarna görs för att kunna abera snabbare och lättare för klimatets skull inte håller. ”Men då underskattas miljölagarnas viktiga roll för att säkra minskade klimatutsläpp när industri och andra verksamheter ska etableras eller byggas ut”, skriver de.

–  Miljötillståndsutredningen ska adderas till andra försämrade miljöregler regeringen låtit ta fram som rör strandskydd, skogsavverkningar och uranbrytning. Sammanlagt rör det sig om ingrepp som kommer att få allvarliga miljökonsekvenser och märkas av i medborgarnas vardag, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen, i pressmeddelandet. 

Karin Lexén uppmanar regeringen att tänka om.

– En snabbare och mer summarisk hantering av svåra miljöfrågor när miljöfarliga verksamheter vill bygga nytt eller bygga ut kommer att både drabba klimatet och medborgarnas miljö. Att försvaga miljölagstiftningen är både bakvänt och riskabelt. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV