Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Kritiken: Avskaffat strandskydd inskränker på allemansrätten

Strandnära hus.

Efter regeringens besked om att gå vidare med förslaget om ett avskaffat strandskydd vid små sjöar och vattendrag kommer hård kritik från Svenskt friluftsliv. Förslaget inskränker på allemansrätten och riskerar att få allvarliga konsekvenser för människor att fritt kunna vistas i naturen, skriver organisationen. 

Den svenska allemansrätten är relativt unik i världen, och mycket uppskattad. Enligt en undersökning tycker 9 av 10 svenskar att allemansrätten är värdefull att bevara. 

Ändå beskrev klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari regeringens ”liberalisering av strandskyddet” som något ”vi vet är mycket eftertraktat av det svenska folket”. 

Men att ge ökade möjligheter att bygga nära vatten innebär stora risker, då förslaget hotar att begränsa tillgången till stränder, rekreation och friluftsliv, skriver paraplyorganisationen Svenskt friluftsliv i ett pressmeddelande

”Strandskyddet är en fråga om framtida generationers möjlighet att uppleva och uppskatta Sveriges unika natur och om vi fortsatt ska kunna ha närhet till naturen och ett enkelt friluftsliv – oavsett vem man är, var man bor och plånbokens storlek”, skriver organisationen. 

De påpekar att strandskyddet är ett viktigt verktyg för att säkerställa tillgången till natur liksom för att skydda växt- och djurliv. Och eftersom det redan i dag finns stora möjligheter till undantag från strandskyddet så behövs ingen ytterligare förändring, menar de.

”En dålig idé”

Organisationen listar tre anledningar till varför de tycker att ett slopat strandskydd likt det i förslaget är en dålig idé. För det första för att naturen är till för alla. 

”Den är människors största arena för motion, rörelse och välbefinnande och i en tid när bara 2 av 10 barn når rekommendationen om 60 minuters fysisk aktivitet per dag är det centralt att vi inte försämrar förutsättningarna för fysisk aktivitet.”

För det andra så har närheten till naturen betydelse

”En av de mest avgörande faktorerna för att människor ska vistas i naturen är närheten. Om avståndet ökar på grund av exploatering kommer färre att få möjligheten att bada och komma ut i naturen. Det skapar ökade klyftor och ojämlika villkor.” 

För det tredje så hotas den biologiska mångfalden. 

”Naturvårdsverket har i sina konsekvensanalyser visat att ett upphävande skulle få omfattande negativa konsekvenser för växter, djur och friluftsliv i Sverige. Detta måste regeringen ta på största allvar. Sverige har ett internationellt åtagande att skydda biologisk mångfald och säkerställa tillgången till naturen för alla. Regeringens förslag går i motsatt riktning och hotar både våra miljö- och friluftspolitiska mål”, skriver svenskt friluftsliv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV