Regeringen går vidare med det omtvistade förslaget att slopa strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.
– Vår bedömning är att det här är en förändring i positiv riktning, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Det är en omfattande förändring av strandskyddet som regeringen nu går vidare med och skickar till Lagrådet för granskning. Strandskyddet för alla sjöar under en hektar och alla vattendrag som inte är bredare än två meter ska slopas, enligt förslaget. I enskilda fall ska Länsstyrelsen få möjlighet att besluta om strandskydd vid dessa vatten, ”när ett område har särskild betydelse för något av strandskyddets syften”. Vid insjöar eller vattendrag som är anlagda efter den 30 juni 1975 ska strandskydd aldrig gälla.
– Det här är det första steget i vår liberalisering av strandskyddet som vi vet är mycket eftertraktat av det svenska folket, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i samband med en presskonferens där hon också aviserade om fler reformer av strandskyddet, ”med inriktningen att öka möjligheter att bygga nära vatten på sina egna marker”.
”Aktivistisk kritik”
Som Syre tidigare berättat har förslagen om att slopa strandskyddet vid små sjöar och vattendrag mött stark kritik av fler tunga remissinstanser. Enligt Naturskyddsföreningen skulle det ”allvarligt skada den biologiska mångfalden i landet”. Världsnaturfonden, WWF, lyfte att över två tredjedelar av alla sjöar och vattendrag i Sverige är under 1 hektar. Även flera länsstyrelser lyfte påverkan på djur- och växtliv – och föreslog att strandskyddet istället för att slopas kunde minska.
Enskilda kommuner som tillfrågats gav både ris och ros. Malmö avstyrkte dock förslagen i sin helhet, med hänvisning till påverkan på biologisk mångfald och att det går emot nödvändig klimatanpassning. Så också Sametinget, som konstaterade att samiska turistföretag skulle kunna dra nytta av att det inte behövs ansökas om dispens för strandskydd, men att det för den samiska kulturen väger ”tyngre att möjligheterna för renskötseln främjas eftersom renskötseln är den som bär upp kulturens vidmakthållande och utveckling”.
SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen tog under presskonferensen lätt på den kritik som framkommit mot förslagen.
– Jag har svårt att se att man ska ha en väldigt stor oro för biologisk mångfald på grund av de här förändringarna. Jag måste säga att jag uppfattar det som en fullständigt ogrundad oro från aktivistiska organisationer som motsätter sig alla former av lättnader på det här området, sa han.
”Skevheten justeras”
Romina Pourmokhtari medgav dock att frågan är omtvistad, utifrån svaren på remissen.
– Det är ungefär hälften som tycker att det är positiva, bra förändringar och den andra hälften tycker att det är negativt. Så det är ju en högst politisk fråga hur vi ska använda vårt strandskydd. Vi menar att det är väldigt viktigt att när staten agerar så ska vi göra det tydligt. Vi ska skydda de starka naturvärden som vi behöver skydda i Sverige. Men vi ska samtidigt inte ha händerna i varje kakburk och använda strandskyddet på ett sätt som hämmar utveckling på landsbygden i hela vårt avlånga land där endast 3 procent är bebyggt.
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) lyfter att strandskyddet redan idag är slopat eller begränsat i ungefär hälften av länen i Sverige. Något länen kunde göra genom generella föreskrifter fram till 2009.
– Den skevheten justeras med det här förslaget.
Uppsala universitets juridiska fakultetsnämnd beskrev i sitt remissvar det resonemanget som ”märkligt” och ”snarare som ett skäl till att behålla det generella strandskyddet”.
”Majoritet för att skärpa strandskyddet”
Emelie Nilsson, expert svensk naturvårdspolicy på Världsnaturfonden WWF, uttrycker i ett uttalande efter dagens presskonferens stark kritik mot regeringens planer.
– Att försvaga strandskyddet, till exempel för mindre sjöar och vattendrag, kommer oundvikligen att få negativa konsekvenser för naturen. Det här gör det svårare att nå både de svenska miljömålen och EU:s lagstiftning kring biologisk mångfald, säger hon.
Emelie Nilsson vänder sig också mot att regeringen under presskonferensen målade upp en bild av att det skulle finnas ett stort motstånd till strandskyddsreglerna hos det svenska folket.
– Det finns dock inget stöd för detta i opinionsundersökningar. Det finns däremot en stark majoritet för att skärpa strandskyddet i områden med högt exploateringstryck, säger hon.
Artikeln har uppdaterats med en kommentar från Emelie Nilsson.