
Tre val har genomförts i helgen, presidentval i Rumänien och Polen och parlamentsval i Portugal. I samtliga val har ytterhögerpartier utmanat makten, utan att lyckas säkra den.
Liberal seger i Rumänien
Presidentvalet i Rumänien har präglats av ovisshet efter att den dittills okände presidentkandidaten Calin Georgescu tog hem första valomgången i höstas. Det valet ogiltigförklarades dock av landets högsta domstol som slog fast att Georgescus valkampanj brutit mot landets vallagar, bland annat kopplat till donationer, och att det förekommit olagliga påverkansoperationer som cyberattacker kopplade till valets genomförande. Georgescu fick inte ställa upp i presidentvalet igen. Nu ställde istället George Simion, som leder det högerextrema Alliansen för rumänernas enighet, upp. Han vann också den första valomgången men förlorade i den andra omgången mot den liberala och EU-vänliga kandidaten Nicusor Dan som blir landets nästa president.
Jämnt i Polen
I Polen hölls den första valomgången i söndagens presidentval. Den slutade med en knapp ledning för Rafal Trzaskowski från den liberala regeringskoalitionen Medborgarkoalitionen, som fick 31,4 procent av rösterna. Hans huvudmotståndare, Karol Nawrocki från det konservativt-nationalistiska oppositionspartiet Lag och rättvisa, fick 29,5 procent av rösterna.
Samtidigt fick högerextrema Konfederationens kandidater Slawomir Mentzen och Grzegorz Braun tillsammans över 21 procent. Den polska presidenten har möjlighet att stoppa lagar från parlamentet genom sitt veto. Om Rafal Trzaskowski vinner valet innebär det ett politiskt skifte i presidentskapet, då den avgående presidenten Andrzej Duda står nära Lag och rättvisa. Med Trzaskowski skulle det bli enklare för premiärminister Donald Tusk att driva igenom sina reformer, rapporterar Sveriges radios korrespondent i Warszawa.
Nyval i Portugal
I Portugal hölls på söndagen nyval, det tredje på tre år. Högerpartiet och regeringspartiet Demokratiska alliansen blev störst, med 89 av 230 mandat säkrade de inte heller den här gången en majoritet i parlamentet. Samtidigt gjorde det högerextrema partiet Chega ett rekordval med 22,6 procent av rösterna och 58 mandat, och kan nu komma att bli det största oppositionspartiet.
Socialistpartiet, som tidigare varit det största oppositionspartiet, backade kraftigt från 78 till 58 mandat – en förlust som ledde till att partiledaren Pedro Nuno Santos meddelade sin avgång.