
The Guardian och Voxeurop avslöjar att europeiska investeringsfonder som marknadsförs som "gröna" har investeringar på över 33 miljarder dollar i några av världens största fossilbränsleföretag.
Det handlar om fonder som utger sig för att vara hållbara som har stora investeringar i företag som Shell, BP, ExxonMobil, Chevron och TotalEnergies-
The Guardians och Voceurops granskningen bygger på data från finansinformationsbolaget LSEG och handlar om investeringar som görs inom EU:s regelverk för hållbara finanser (SFDR – Sustainable Finance Disclosure Regulation). SFDR kräver att fonder uppger hur de främjar miljömässiga eller sociala mål, men förbjuder samtidigt inte innehav i fossilbränslebolag. Därför kan fonder klassificerade som “Artikel 8” (främjar hållbarhet) eller till och med “Artikel 9” (har hållbarhet som mål) i praktiken stödja företag vars verksamhet står i direkt konflikt med Parisavtalets klimatmål.
Finansjättar vilseleder sparare
Bland förvaltarna med störst innehav i fossilbolag i sina hållbara fonder finns finansjättarna JP Morgan Asset Management, BlackRock, DWS Group och Amundi. Fonderna är populära för europeiska pensionssparare och institutioner som vill investera klimatsmart.
Kritiken mot systemet är hård. Lara Cuvelier, hållbarhetsanalytiker på den europeiska organisationen Reclaim Finance, menar att konsumenter vilseleds av nuvarande regler och märkningar:
”Det är absurt att marknadsföra fonder som hållbara när de innehåller stora fossilbolag. Det visar att SFDR inte fungerar som ett tillförlitligt system för hållbara investeringar. Investerare, särskilt småsparare, blir lurade,” säger hon till The Guardian.
För att komma till rätta med problemet har den europeiska tillsynsmyndigheten ESMA antagit nya riktlinjer som börjar gälla från den 21 maj 2025. Dessa ska förhindra vilseledande användning av termer som ”ESG”, ”grön”, eller ”klimatvänlig” i fondnamn om innehavet inte stödjer hållbarhetsmål. Riktlinjerna blir samtidigt inte juridiskt bindande.
Flera miljöorganisationer och konsumentgrupper kräver nu skärpta EU-regler som förbjuder fossilinvesteringar i fonder som marknadsförs som hållbara. Kritiken går ut på att utan tydliga gränser kommer EU:s hållbarhetsmärkning att urholkas och skada både klimatet och konsumenternas förtroende.