Prenumerera

Logga in

Zoom · Mänskliga rättigheter

Kongos kvinnor är landets framtid

Två kongolesiska kvinnor och ett barn står tilsammans

Konflikten i Demokratiska republiken Kongo (DRK) är ett av världens mest komplexa och utdragna krig, med miljontals döda och fortsatta humanitära kriser. Trots internationella insatser är freden fortfarande långt borta, och arbetet i gruvorna är extremt farligt – särskilt för kvinnor. 

Mer än 26 miljoner människor behöver humanitära förnödenheter i Kongo, och mer än hälften av dem är kvinnor och flickor. I takt med att konflikten intensifieras, ökar också våldet mot kvinnor och barn. 50 fall av sexuella övergrepp registreras dagligen i läger runt om i staden Goma. 37 procent av flickorna i östra DRK blir tvingade att gifta sig innan de fyllt 18 år, enligt en rapport från WFP (World food program). 

En utsatt grupp är också de många kvinnor som arbetar i Kongos gruvor. Kvinnliga gruvarbetare pressas in i sexuella relationer för att få tillgång till arbetsmöjligheter eller skydd. Kvinnorna är ofta så ekonomiskt utsatta att de inte har något annat val.

En av många organisationer som ger stöd till utsatta kvinnor i DRK är Hope, som grundats av Tresor Singbo. Den ideella organisationen fokuserar på att stödja och ge möjligheter till utsatta barn och kvinnor särskilt i huvudstaden Kinshasa, där Tresor Singbo är född. Han jobbar med att förbättra levnadsvillkoren för barn och etablera kvinnokooperativ, vilket ger kvinnor möjlighet att spara och investera i sin egen verksamhet.

– Vi (Hope) försöker hjälpa kvinnorna i Kinshasa med utbildning, och har tagit med oss preventivmedel i ett samarbete med RFSU. Vi lär dem om deras mänskliga rättigheter. Vi utbildar dem inom olika yrken och efter det hjälper vi till att starta små företag, så att kvinnorna kan leva och vara oberoende i sitt arbetsliv. Vi håller också i samtal med männen för att utbilda dem om kvinnors rättigheter och preventivmedel, säger Tresor Singbo. 

Tresor Singbo vill ge möjlighet till utbildning och kultur för alla, och har flera olika verksamheter i Malueka, en by utanför Kinshasa. Bild: Melissa Kawooya Friberg

De knappa resurserna gör också att kvinnor och flickor löper högre risk att utsättas för våld i hemmet, att nekas tillgång till hygienartiklar som till exempel mensskydd och tvingas in i äktenskap för att minska antalet munnar att mätta i hushållet. Dessutom gör bristande tillgång till rent vatten och överfulla toaletter att de löper ökad risk för sjukdomar och sexuellt våld när de reser längre sträckor på jakt efter vatten skriver Care, en människorättsorganisation som jobbar i DRK. 

Kvinnorna i gruvorna

Gruvnäringen i DRK är en livsviktig, men också farlig inkomstkälla. Landet är ett centrum för utvinning av konfliktrelaterade 3T-mineraler som tantal, tenn och tungsten. Dessa mineraler är eftertraktade globalt och utvinningen sker ofta under förhållanden som bryter mot mänskliga rättigheter. Många kvinnliga gruvarbetare befinner sig i en utsatt situation, där de tvingas uthärda trakasserier, våld och extremt osäkra arbetsförhållanden. 

– Det handlar om överlevnad. Kvinnor går och jobbar i gruvorna höggravida och för att få någon slags inkomst till familjen. Ofta har männen redan lämnat familjen, så kvinnorna är de enda som är kvar och tar hand om barnen. Dessa kvinnor andas in koboltdamm hela dagen, vilket är jättefarligt. Vattenkällorna runt omkring dessa gruvor är förstörda, och människor måste dricka odrickbart vatten och tvätta sina kläder i smutsigt vatten, säger Tresor Singbo. 

Utöver de fysiska farorna med gruvdrift, är det vanligt att kvinnor utsätts för sexualiserat våld. Männen som köper mineralerna utnyttjar sin maktposition och den ekonomiska ojämlikheten, för att pressa kvinnor till sexuella tjänster i utbyte mot pengar.

– Kvinnorna jobbar i gruvorna under dåliga förutsättningar och arbetsförhållanden, och säljer mineralerna de utvinner för att kunna försörja sig. Många kvinnor i Kongo berättar att de tvingas till prostitution. Det är en sista utväg i kampen om överlevnaden. Detta skapar en nedbrytande och förödmjukande situation som de har svårt att ta sig ur, säger Tresor Singbo.

Att förbättra situationen för kvinnliga gruvarbetare kräver fortsatta insatser från både lokala och internationella aktörer, för att åstadkomma verklig förändring och säkerhet.

– Våldtäkt används som ett krigsvapen i den pågående konflikten. Det är en fruktansvärd cykel av utnyttjande där kvinnor tvingas prioritera överlevnad genom att ge upp sina egna rättigheter och kroppar, säger Tresor Singbo.

Hopp om en bättre framtid

Organisationen Kvinna till kvinna skriver i en rapport från 2023 att normer och religiösa övertygelser och seder fortsätter att diktera relationer mellan könen i samhället. Våld mot kvinnor och flickor bör förstås som ett uttryck för djupgående redan existerande sociala ojämlikheter i ett traditonellt patriarkalt samhälle. På grund av samhällsnormer ses kvinnorna som underordnade männen. 

– Man kan se kvinnorna försöka och kämpa för att kunna ta sig igenom det här trots allt som har hänt, att de fortfarande tror på en ljusare framtid är något jag tycker är beundransvärt. Trots allt det här kan de fortfarande se ljuset i tunneln. Det är klart de är sårade, det har hänt massa hemska saker. Men samtidigt lyser de av hopp. Jag tror på grund av det att Kongos framtid är kvinnor. Vill man se ett bättre Kongo, då ska man ge kvinnorna chansen att styra Kongo, säger Tresor Singbo.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV