Prenumerera

Logga in

Glöd · Ledare

Astrid Pleijel Blomstrand: De missade klimatmålen är en skam för Sverige

”När global uppvärmning och klimatförändringar är ett faktum kan man nte komma med en vårändringsbudget med fokus på konsumtion, tillväxt och hårdare kriminalpolitik.”

Nyligen meddelade Naturvårdsverket att Sverige riskerar att missa klimatmålen till 2030, 2040 och 2045. Deras bedömning är alltså att Sverige med dagens klimatpolitik kommer missa alla klimatmål. Det som görs är helt enkelt inte i närheten av tillräckligt. 

Den här nyheten borde inte ha existerat. Men nu när den gör det borde den varit på förstasidan överallt, och borde ha skapat ett betydligt större engagemang än den gjort hittills. Det är trots allt arbetet för det fortsatta livet på den är planeten vi pratar om. Men nyheten om de missade klimatmålen har mest landat som en nyhet i mängden.

Kanske är det för att vi har för mycket annat att oroa oss för, med ekonomiska oroligheter, krig, höga matpriser och gängkriminalitet. Kanske är klimat och klimatmål för stort och ogreppbart när det blivit allt svårare för människor att betala hyra och ha råd med mat. Och det är inte så konstigt – det är rimligt. Men då är det desto viktigare att våra folkvalda politiker, de som är ansvariga för att skapa ett fungerande samhälle såväl nu som i framtiden, arbetar aktivt med klimatfrågan.

Klimatet påverkar vår tillgång till rent vatten, olika matvaror, arbete och bostäder och därmed också i längden flyktingströmmar och konflikter om resurser och territorier. Kort sagt påverkar klimatet och hur det förändras såväl ekonomin och risken för krig som förutsättningarna för liv på den här planeten. Det finns inget viktigare än klimatet, för klimatet påverkar alla andra frågor. Men vår regering väljer att sätta på sig skygglapparna, att titta bort och fokusera på andra, kortsiktiga frågor som känns enklare i stunden. Det är sorgligt. 

Kanske har Alex Shulman rätt när han skriver att det är enkelt att komma undan med en skamlöst dålig klimatpolitik i svallvågorna av Trump-eran. Forskning blir åsidosatt för ideologiska övertygelser. Sanning ses som något relativt. Man kan som klimatminister kommentera Naturvårdsverkets rapport med att ”Sverige har fortsatt goda möjligheter att nå EU:s 2030-mål för transportsektorn (ESR). Regeringen arbetar med flera åtgärder för att förbättra Sveriges förutsättningar att nå EU-målen” och komma undan med det. Vår regering kan skriva i ett pressmeddelande att ”regeringen och Sverigedemokraterna driver en ambitiös, effektiv och rättvis klimatpolitik med målet att Sverige ska nå hela vägen ner till nettonollutsläpp till år 2045 och leva upp till klimatåtaganden gentemot EU” och samtidigt göra motsatsen. Kanske är det ett tecken i tiden. Kanske kommer pendeln svänga snart. Låt oss arbeta för det. 

Regeringen borde se Naturvårdsverkets rapport som en mycket stor och högljudd väckarklocka. I en tid då global uppvärmning och klimatförändringar är ett faktum kan man som regering inte komma med en vårändringsbudget med fokus på konsumtion, tillväxt och hårdare kriminalpolitik. Våra folkvalda politiker är ansvariga för att skapa ett samhälle där vi kan leva både i dag och i morgon.

Det borde ligga i allas intresse, oavsett ideologisk tillhörighet, att arbeta för att minska omfattningen av klimatförändringarna. Deras effekter speglas i samhället med högre matpriser, en allt mer osäker tillgång till olika råvaror, flyktingströmmar, kris och krig – allt det där som politikerna pratar om men ändå inte. Det är hög tid att prioritera klimatfrågan, för alla andra frågors skull.

Växtbaserad påskmat. 

Äggindustrin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV