
Det har inte skett någon som helst byteshandel med Turkiet för att släppa Joakim Medin, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) under en pressträff.
Hon dementerar att det skulle finnas några kopplingar mellan frisläppandet av den svenske journalisten och att Sverige nyligen inlett en utredning mot en man som är engagerad i ett kurdiska nätverk.
— Jag vill vara väldigt tydlig med att det inte framförts några krav från Turkiet för att släppa Joakim Medin, säger hon.
I stället lyfter hon att utrikesdepartementet har varit väldigt kompetenta, snabba och duktiga, och att man tidigt tog kontakt på alla nivåer. Det och det stora engagemanget för Joakim Medin har enligt henne lett till att han släpptes förhållandevis tidigt.
Joakim Medin står fortfarande åtalad för terrorbrott, men kommer inte behöva åka tillbaka till Turkiet.
— Det kvarstår så vitt vi vet en rättegång som kommer hållas i september men där Joakim Medin inte behöver närvara, säger Maria Malmer Stenergard.
På frågan om hur andra journalister ska tänka om de ska åka till Turkiet för att jobba säger Maria Malmer Stenergard att det inte finns någon avrådan men att de uppmanar journalister att ha dialog med sin arbetsgivare ”om de risker som uppenbarligen finns”.
I över 50 dagar satt Joakim Medin i turkiskt fängelse anklagad för terrorbrott och villkorligt dömd för att ha förolämpat Turkiets president Erdogan.
Joakim Medin har som journalist rapporterat om kurdernas situation i Turkiet. Det är bland annat denna rapportering som turkiska åklagare bedömer skulle vara terrorbrott och skulle tyda på medlemskap i en terrororganisation, vilket Joakim Medin och andra anser är absurda anklagelser.