Prenumerera

Logga in

Radar · Basinkomst

Lägsta barnbidraget på 50 år

Många hade hoppats att regeringen skulle satsa mer på barnfamiljer i vårbudgeten, men så blev det inte – och regeringen har inga planer på att höja barnbidraget.

Barnbidraget når nu sin lägsta nivå på 50 år, vilket innebär stora påfrestningar, inte minst för ensamstående föräldrar som redan kämpar med ekonomin, enligt en undersökning från Swedbank.

Barnbidraget täcker en allt mindre del av kostnaden för barn. Urholkningen blir särskilt kännbar för ensamstående föräldrar. Det skriver Swedbank i ett pressmeddelande. Bidraget är nu nere på den lägsta nivån sedan Swedbank började mäta hushållens ekonomi 1974.

– Swedbank har följt hushållens ekonomi sedan 1974 och vi har aldrig sett en lägre nivå på andelen kostnader som täcks av barnbidraget. Många ensamstående föräldrar är beroende av barnbidrag för att få ekonomin att gå ihop. De drabbas särskilt hårt när bidragen urholkas, säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank.

I en undersökning har banken jämfört vad pengarna räcker till för ett barn som är tio år:

• År 2015 räckte barnbidraget till nästan hälften av vad ett barn behöver.
• År 2018 räckte barnbidraget till lite mer än 35 procent av vad ett barn behöver.
• I år räcker barnbidraget bara till ungefär 25 procent av vad ett barn behöver.

Barnbidraget har inte höjts sedan 2018

Till skillnad från vissa andra socialförsäkringsförmåner, som automatiskt räknas upp med prisbasbeloppet (och därmed får ett visst skydd mot inflation), kräver en höjning av barnbidraget ett särskilt politiskt beslut i riksdagen. Senast det höjdes var i mars 2018, från 1 050 till 1 250 kronor per månad.

– I fasta priser har barnbidraget minskat med 21 procent sedan höjningen 2018. Har man som ensamstående förälder dessutom underhållsstöd från Försäkringskassan har även det minskat med 18 procent i fasta priser sedan senaste höjningen i juli 2021. Dessutom försvinner det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag vid halvårsskiftet, säger Madelén Falkenhäll.

Ensamstående föräldrar är bland de värst drabbade när det gäller försämrad ekonomi. 27 procent har svårt att få pengarna att räcka, nästan hälften har tvingats ta av sitt sparande för nödvändiga utgifter och 18 procent har behövt låna till det allra mest grundläggande, enligt Swedbanks index för finansiell hälsa.

Många hade hoppats att regeringen skulle satsa mer på barnfamiljer i vårbudgeten, men så blev det inte – det finns heller inga planer på att höja barnbidraget, och i sommar tas även det tillfälliga bostadsbidraget bort som hjälpt vissa familjer att ha råd med sitt boende.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV