Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) måste svara på regeringens hållning till PFAS, anser riksdagens miljö- och jordbruksutskott som i dag kallade henne till utfrågning. Detta efter avslöjanden om kemiindustrins lobbyarbete i EU och nedskärningar på myndigheter som arbetar mot evighetskemikalierna.
– Det är väldigt oroande, säger Emma Nohrén (MP), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen.
I morse rapporterade Sveriges radio om att Sveriges EU-kommissionär Jessika Roswall (M) säger att PFAS i första hand ska tas bort i konsumtionsleden, inte produktionsleden. Det är samma argument som kemiindustrin använder sig av.
Därför har riksdagsledamöterna i utskottet beslutat om att kalla miljö- och klimatministern Romina Pourmokhtari (L) dit för att svara på frågor.
Dessutom vill utskottet att miljö- och klimatministern svarar på varför regeringen skurit kraftigt i budgeterna för både Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket.
Dessa myndigheter jobbar med att begränsa utsläppen av PFAS och andra kemikalier samt att sanera markerna från den cancerframkallande evighetskemikalierna.
Att rena EU:s vatten och miljö från PFAS kan kosta 25 000 miljarder kronor i 20 år om inte utsläppen hejdas, rapporterade Ekot i förrgår.
– Vi är väldigt oroliga över effekterna, vad Sverige kommer att klara av med tanke på de budgetneddragningar som regeringen gör, säger Emma Nohrén, och lyfter att myndigheterna har flaggat om uppsägningar på grund av nedskärningarna i anslagen.
– PFAS skapar väldigt stora problem. Vi måste ju täppa till allting. Om vi kan satsa pengar på Kemikalieinspektionen, och rå hem det här nu, har vi väldigt mycket vunnet i framtiden också.
Så svarar miljöministern
Syre har sökt Romina Pourmokhtari, men hennes pressekreterare hänvisar till en intervjun i Studio ett som skedde nu i eftermiddags.
I den intervjun säger Romina Pourmokhtari att Sverige driver ”den mest restriktiva linjen” när det gäller PFAS.
– Det är ett väldigt allvarligt problem där det behövs starkare regleringar. Det behövs kraftigare åtgärder än att bara begränsas i konsumtionsled, säger hon i Studio ett.
Där visar hon också förståelse för Jessika Roswalls resonemang ”ur det perspektivet att det har tagit väldigt lång tid och vi riskerar få ett bakslag där vi inte kommer fram alls”.
– Men det finns en brist på förståelse för hur allvarligt det här problemet (med PFAS reds anm.) är.
”Säger en sak, gör en annan”
Vad gäller nedskärningarna på myndigheterna som jobbar för att motverka spridningen av PFAS fick Romina Pourmokhtari dock inga frågor.
– Regeringen säger att de ska göra en sak. Men tittar man på budgetposterna ser vi att de har dragit ned, säger Emma Nohrén.
Ni kallar ju Romina Pourmokhtari till en utfrågning, hur stor påverkan har miljöministern på Jessika Roswall som ju är EU-kommissionär?
– Det är ju samma regering som har utsett henne. Jag hoppas en svensk kommissionär lyssnar extra bra på den svenska regeringen.
Artikeln har uppdateras.