Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Finska skogar nu en utsläppskälla

Finsk skog med snö.

Finska skogar släpper numera ut mer koldioxid än de binder. Det visar en rapport från Naturresursinstitutet i Finland, rapporterar Svt

Forskaren Juha Mikola är en av de som ligger bakom rapporten, som fått stor uppmärksamhet i Finland. 

– Om vi vill att Finlands skogar ska vara en tydlig kolsänka så måste vi minska avverkningen, säger han till Svt Nyheter

Men skogen är en känslig fråga i Finland, där hela 10 procent av befolkningen är skogsägare. Enligt skogsindustrins branschorganisation Skogscentralen så huggs inte ett träd ner för skojs skull. 

– Skogsindustrin tillverkar träbaserade produkter för den globala marknaden för alla människors vardag, här och utomlands, säger Skogsdirektör Karoliina Niemi till Svt. 

Markens utsläpp ökar

Men siffrorna visar att trots att skogen fortfarande växer snabbare än avverkningstakten så räcker det inte för ett nettoupptag. Den största orsaken till att skogarna inte längre är en kolsänka är att utsläppen från marken ökar, något som klimatförändringarna också snabbar på.

– Med andra ord är det ökad aktivitet bland organismer i jordmånen och därför faller till exempel blad, barr, kottar och kvistar helt enkelt sönder fortare. Och också säsongen, växtperioden är längre och jordens processer är aktiva en längre tid av året, säger Leif Schulman, generaldirektör på Finlands miljöcentral, till Yle.

Han tillägger att Finland också har dikat ut mycket våtmarker. 

– Vi har en väldig massa skogar som växer på torv, där det finns en massa organiska ämnen i jordmånen och i marken. I och med att det faller sönder fortare än tidigare så blir det en stor summa när det är en stort areal och dessutom en försnabbad process.

Siffrorna visar att det ser ut att bli svårare för Finland att nå sitt klimatmål om att vara klimatneutral till år 2035, och även att nå upp till EU:s krav om markanvändning. Nås inte det målet kan landet komma att behöva betala böter. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV