Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Allt mer hetta slår hårt mot Västafrikas kakaoproduktion

Två barn håller i kakaofrukter.

Högre temperaturer, torka och regn vid fel tidpunkt har slagit hårt mot kakaoproduktionen i Västafrikanska länder, visar en ny rapport från hjälporganisationen Christian Aid. Samtidigt visar statistik från Climate central att bara det rekordvarma året 2024 utsatte 71 procent av kakao-odlingarna i området för sex veckor med temperaturer som är alltför varma för kakaoträden.

Vid det här laget lär det vara få som undgått att märka att priset på choklad och kakao, liksom många andra matvaror, blivit betydligt dyrare. Faktum är att sedan 2022 har priset på kakao ökat fyrfaldigt, och en stor delförklaring är det allt varmare klimatet.

Lagom till Alla hjärtans dag publicerade den brittiska hjälporganisationen Christian Aid en rapport som fokuserar på den pågående kakaokrisen. Den visar bland annat att ökande temperaturer och felaktigt regnfall, tillsammans med avskogning, de senaste åren har slagit hårt mot kakaoskördarna i framförallt Ghana och Elfenbenskusten, där 50 procent av världens kakao odlas. 

Men problemen är inte begränsade till Afrika. Rapporten lyfter också fram flera kakaoodlare i Guatemala. 

”Mina plantager dör på grund av bristen på vatten, och när det gäller hur det påverkar mig så finns det ingen mat för min familj. Kakaoträden håller på att dö, och de är vanligtvis är mycket motståndskraftiga. Jag är faktiskt inte orolig för att det ”kan” hända (klimatrelaterad skördförlust) det händer redan.” 

Kakao-odlare Amelia Pop Chocoj, 24 år

De stora skördeförlusterna Västafrika började med kraftiga skyfall år 2023, mitt under vad som brukar vara en torrperiod. Den totala nederbörden var mer är det dubbla av  det 30-åriga genomsnittet för perioden, och det resulterade i att många träd började ruttna. 

Torka tio gånger mer sannolik

Under 2024 kom därefter en extrem torka, som enligt FN påverkade över en miljon människor. Enligt forskarnätverket World Weather Attribution gjordes denna torka 10 gånger mer sannolik på grund av klimatförändringarna. 

En annan rapport som också publicerades i veckan kommer från forskarnätverket Climate Central. Den visar bland annat att klimatförändringarna det senaste decenniet gjorde att det blev åtminstone tre veckor mer av dagar där den genomsnittliga maxtemperaturen överskred 32 grader i Ghana och Elfenbenskusten. Detta just under skördesäsongen mellan oktober och mars. 

”Sådana temperaturer ligger över det optimala temperaturintervallet för kakaoträd”, skriver forskarna i sin sammanfattning

Bara det rekordvarma året 2024 stod i sig för en ökning på sex veckor av antalet dagar över 32 grader, detta i 71 procent av de kakaoproducerande områdena i Elfenbenskusten, Ghana, Kamerun och Nigeria.

Utsläppsminskningar och riktad klimatfinansiering

Osai Ojigho, policychef för Christian Aid, menar att det nu behövs såväl åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser som riktad klimatfinansiering för kakaoodlare.

– Att odla kakao är en livsnödvändig försörjning för många av de fattigaste människorna runt om i världen och klimatförändringar orsakade av människor utgör ett allvarligt hot mot detta. Choklad är en av många produkter som förbinder konsumenter i det globala norr med odlare i det globala syd. På samma sätt orsakar klimatförändringar, som till stor del drivs av utsläppen av växthusgaser i det globala norr, förödelse runt om i världen, där kakaobönderna får bära den största bördan. Vi måste se till att utsläppen minskar och att riktad klimatfinansiering går till kakaoodlarna för att hjälpa dem att anpassa sig, säger hon i ett pressmeddelande

Orättvis världshandel

Alexander Carnwath på Fairtrade Foundation i Storbritanien konstaterar att något måste göras åt hur värlsdshandelsystemet ser ut.

– Miljömässig hållbarhet över hela kakaons produktionskedja kan inte uppnås utan social och ekonomisk hållbarhet. När kakaoproducenter är bundna av handelsrelationer som kräver att de säljer under produktionskostnaden, kan de tvingas ta till ohållbara metoder. Producenters förmåga att försörja sig genom högre priser på sina produkter är en nyckelfaktor och en förutsättning för att säkerställa effektiva klimatåtgärder. Att företag betalar högre priser måste även åtföljas av mer omfattande åtgärder från regeringar, särskilt de i rika länder.

Han för medhåll från Ibrahima Coulibaly, orförande för organisationen Ropra, som representerar tusentals kakaobönder i Västafrika. 

– Decennier av underinvesteringar och orättvis handel betyder att Västafrikas kakaobönder är mycket sårbara för klimatpåverkan. För att säkra chokladförsörjningen måste regeringar arbeta med – och investera i – jordbrukarnas och deras organisationer. Om bondeorganisationer har mer direkt tillgång till klimatfinansiering kan vi skala upp naturvänliga metoder –  som att plantera träd för att skydda kakaofrukterna – det är nyckeln till en lyckad anpassning. Om bönder får ett rimligt pris för sin kakao kan de investera i sina gårdar.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV