
Kriget i Sudan har nu pågått i över två år. Med anledning av årsdagen skriver flera hjälporganisationer om den förödande situationen i landet just nu och bristen på internationellt stöd. Enligt Jan Egeland, generalsekreterare för Norwegian refugee council, är det ”en av de mest uppslitande kriserna i vår generation”.
– I dagarna har vi haft två år av krig i Sudan, vilket har orsakat en av de mest uppslitande kriserna i vår generation, med tvångsfördrivningar av nästan 15 miljoner människor. Beväpnade män har under mer än 700 dagar och nätter ostraffat angripit försvarslösa civila. Civila har inte skyddats och fredsinsatserna har misslyckats, säger Jan Egeland, generalsekreterare för Norwegian refugee council, NRC, i ett pressmeddelande.
Organisationen konstaterar att landet har drabbats inte bara av ett katastrofalt inbördeskrig, men även av det faktum att USA har gjort den allvarligaste av nedskärningar i sitt bistånd någonsin, samtidigt som även biståndet från flera europeiska givare dragits ner.
– Omkring 25 miljoner människor står inför förödande hunger, och ändå har vi tvingats stoppa vårt stöd till jordbrukare, vars produkter är avgörande för att hjälpa oss att avvärja svält där den ännu inte har slagit till. Vi har tvingats stänga biståndscentraler för fördrivna och utsatta människor där de kan söka våra tjänster. Och vi har varit tvungna att dra ner på utbildningen för tusentals barn som desperat behöver den, säger Jan Egeland och fortsätter:
– Det här är den mörkaste timmen för Sudan.
Systematiskt våld mot civila
Även Läkare utan gränser beskriver en svår situation.
– De stridande parterna misslyckas inte bara med att skydda civila – de förvärrar aktivt deras lidande. Vart du än kommer i Sudan finns enorma behov. Miljontals människor får nästan inget humanitärt stöd, vårdinrättningar och vårdpersonal attackeras och det globala humanitära systemet misslyckas med att leverera ens en bråkdel av vad som krävs, säger Claire San Filippo, Läkare utan gränsers akutkoordinator, i ett pressmeddelande.
Organisationen beskriver en situation där båda sidor i konflikten upprepade gånger och urskillningslöst bombat tätbefolkade områden. ”RSF och en allierad milis står bakom en serie av brutala våldsdåd av systematiskt sexuellt våld, bortföranden, massmord, plundring av bistånd och ockupation av sjukvårdsinrättningar. Båda sidor har belägrat städer, förstört livsviktig infrastruktur och blockerat humanitärt stöd”, skriver de i pressmeddelandet.
Enligt FN råder det utbredd svält på flera håll i landet och utan omedelbart ingripande riskerar hundratusentals att dö.
– På grund av dåliga levnadsförhållanden och uteblivna vaccinationskampanjer ser vi utbrott av mässling, kolera och difteri. Stöd för psykisk hälsa och vård till personer som har utsatts för sexuellt våld är smärtsamt begränsad, säger Maritla Caergency, akutkoordinator på Läkare utan gränser.
Samtidigt närmar sig nu regnperioden, som hotar att göra en redan katastrofal situation ännu värre.
”Läkare utan gränser kräver omedelbara åtgärder inför regnperioden. Fler gränsövergångar måste öppnas och viktiga vägar och broar måste repareras och hållas öppna, särskilt i Darfur, där säsongsbetonade översvämningar isolerar samhällen år efter år”, skriver organisationen.
Brist på mat, sjukvård och vatten
Även UN Women beskriver de enorma behoven som finns i landet efter två års krig. Kvinnors kroppar har blivit slagfält i denna konflikt, där sexuellt våld och våldtäkt systematiskt används som ett krigsvapen, skriver organisationen.
Anna Mutavati, regionchef för UN Women i Öst- och Sydafrika beskriver de vittnesmål hon fått berättat för sig av kvinnorna hon mött i landet.
– Varje kvinna flydde sitt hem utan någonting, flydde från våld och personliga tragedier. Jag har hört deras berättelser om skräck, de sexuella övergrepp de utsattes för och det ständiga behovet av att flytta från en plats till en annan, utan någon säker plats att ta vägen. Brist på mat, sjukvård och dricksvatten har blivit normen, medan deras barn har förlorat tillgången till utbildning och lever nu i konstant rädsla.
Mer humanitärt stöd behövs
Alla de tre organisationerna uppmanar nu världen till att ta ett större ansvar för att stötta i denna kris.
– Jag uppmanar världssamfundet att vända dessa missriktade finansieringsförändringar och återgå till att skydda mänskligheten. Hur vi handlar i det här kritiska ögonblicket kommer att avgöra om vi väljer medkänsla eller konflikt när det gäller vår gemensamma mänsklighets framtid, säger Jan Egeland.
Läkare utan gränser uppmanar regeringar, FN-organ och givare att möjliggöra och prioritera en snabb leverans av humanitärt stöd.
”Människorna i Sudan har uthärdat detta krig två år för länge, de kan och bör inte vänta längre”, skriver de.
UN Women uppmanar till att stötta de många lokala kvinnoorganisationer som finns i landet och är underfinansierade.
”Sudanesiska kvinnoorganisationer är nyckeln till lösningen. Många har varit stöttepelare i det sudanesiska civila samhället i decennier och främjat kvinnors rättigheter, utbildning och ledarskap i politiskt beslutsfattande. Vi kan inte överge dem nu. Det är nu de behöver oss som mest”, skriver Anna Mutavati.