Prenumerera

Logga in

Radar · Inrikes

Aktivister gripna på Vasaskeppet

Aktivister på Vasaskeppet.

Två aktivister tog sig ombord på Vasaskeppet i Vasamuseet i Stockholm under onsdagsförmiddagen. Gruppen Återställ våtmarker har bekräftat att de står bakom aktionen, och säger att de inte gått på de äldre delarna av skeppet.

Aktivisterna hade med sig en banderoll med uppmaningen att förbjuda torvbrytning. Foto: Återställ våtmarker

Under onsdagsförmiddagen gick några aktivister fån gruppen Återställ våtmarker ombord på Vasaskeppet i Stockholm. Med sig hade de en banderoll med uppmaningen förbjud torvbrytning. Enligt Aftonbladet ska aktivisterna ska ha gripits av väktare på plats och polisen ha larmats.

Martina Siegrist Larsson, informatör på Vasamuseet, säger att de just nu håller på att samla in information om exakt vad som har hänt genom att prata med personer som varit på plats och sett det hela. Generellt sett så kan skeppet ta skada av kontakt.

– Men med det sagt så vet vi inte alla detaljer än. Vi kommer att gå ut med information när vi vet mer, säger hon. 

Återställ våtmarker bakom

Gruppen Återställ våtmarker har tagit på sig ansvaret för aktionen och gått ut med ett pressmeddelande. ”I 333 år låg Vasa bevarat under vatten. Under samma tidspann växte torven på våra mossar med endast tre decimeter”, skriver gruppen där.

De konstaterar vidare att torvbrytningen i Sverige orsakar stora koldioxidutsläpp. 

”Vasaskeppet väger 1200 ton. 2023 bröts 2 miljoner ton torv i Sverige. Det betyder att 1667 Vasaskepp grävs varje år ut från våra mossar.”

Helen Wahlgren, talesperson för Återställ våtmarker säger att det just nu ringer mängder av journalister med frågor. 

– Det här är superanmärkningsvärt. Hela vår värld hotas av klimatförändringarna, men överallt så kommenteras det, att om det blivit en rispa på skeppet så bör vi sitta länge i fängelse. Allt går överstyr med klimatet, men det som upprör är en kulturskatt. Nåde den som gör en rispa på den. 

Hon tillägger att aktivisterna inte har gått på själva originaldelarna av skeppet, utan enbart på moderna plankor som finns utlagda ovanpå.

– Just nu springer vår klimatminister Romina runt och och saboterar våra liv och ljuger om utsläppen. Det borde göra folk brutalt upprörda. 

– Jag tror att många blir mindre upprörda över klimatet för att frågan är för stor och för komplex. Man kanske går runt med en gnagande oro. Men sen kanaliserar man frustrationen på något som är väldigt superkonkret, som detta.

”Perfekt plats” för aktion

Hon menar att Vasaskeppet är en perfekt plats för en liknande aktion.

– Det är det som krävs. Om du står på ett torg och ropar så hör ingen dig. Men säger du en mening på Vasaskeppet så lyssnar folk.

– Dessutom är skeppet en bra metafor. Det bevaras genom att man håller det konstant fuktigt. Detsamma gäller med torvmossarna. Kolet bevaras när de är våtmarker. 

Uppdatering 12.22:

Lars Amréus, överintendent på Statens maritima och transporthistoriska museer, som bland annat har hand om Vasamuseet, säger att det fortfarande pågår en inventering och en skadeanalys.

– I nuläget har vi inga indikationer på några mer omfattande skador, men vi fortsätter vår analys.

Förr i tiden var det möjligt för mindre grupper att gå ombord på Vasaskeppet. Men det gör man inte längre idag.

– Vi upptäckte att skeppet var i sämre skick än vad man trott. Numera är det bara vår egen personal som får gå på skeppet när de arbetar, vårdar och underhåller, och då har vi specialskor på oss. Vid sällsynta fall kan vi också låta exempelvis någon statschef gå ombord. Men det är väldigt speciella tillfällen.

Han tillägger att den övre delen av skeppet, där aktivisterna ska ha gått enligt en video, består av både nya och gamla delar, och påpekar att 98-99 procent av skeppet består av originaldelar.

– Vi håller nu på att kontrollera de äldre delarna.

Texten uppdateras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV