
Föreningen Aktion rädda Vättern fortsätter sin kamp om att få till en sanering av PFAS-ämnen från Karlsborgs flygplats. Nu har de överklagat nya beslut från Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM) som godkänner en dränering av flygfältet och skapandet av skyddsvallar med vad föreningen menar är PFAS-förorenad jord.
I november förra året slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att en dränering av Karlsborgs flygplats inte strider mot miljölagstiftningen. Men föreningen Aktion rädda Vättern menar att marken har alldeles för höga halter av PFAS-ämnen, och att dessa riskerar att läcka ut i närliggande Vättern.
Nu har föreningen överklagat ett nytt beslut från Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM), som innebär att PFAS-förorenat dag- och dräneringsvatten kan föras direkt till Vätterns vattenskyddsområde utan ytterligare rening. Dessutom planeras det att deponera 52 000 ton jord, (enligt föreningen PFAS-förorenad) och 37 000 ton gammal asfalt i två vallar söder om landningsbanan strax intill Vätterns strand. Vallarna planeras bli 480 respektive 910 meter långa, 45 meter breda och 3,5 meter höga.
”Fortifikationsverket och FIHM kallar deponeringen av miljöfarligt avfall för ’skyddsvallar’. När länsstyrelsen i ett yttrande misstänker att det handlar om olaglig kvittblivning och undrar vilken funktion vallarna har förklarar Fortifikationsverket att det är en försvarshemlighet”, skriver Aktion rädda Vättern i ett pressmeddelande.
I och med föreningens överklagan ligger bollen åter hos regeringen. I april för två år sedan beslutade miljöminister Romina Pourmokhtari att försvaret får dränera flygplatsen och femdubbla verksamheten med bland annat stridsflyg.
”Göra om och göra rätt”
Men det beslutet byggde enligt Aktion rädda Vättern på falsk information, då Fortifikationsverket inte redovisat att även de centrala och nordöstra delarna av flygfältet var förorenade. Detta ledde i sin tur till en polisanmälan förra året, med rubriceringen miljöbrott. I en intervju med Syre meddelade FIHM då att de ser annorlunda på det hela, och att det hela främst var en definitionsfråga, och att det finns en effektiv rening på platsen.
Men Aktion rädda Vättern lyfter i sin överklagan fram det förändrade informationsunderlaget och höga halter av PFAS som två av flera anledningar till att upphäva de beslut som tagits i frågan.
– Nu finns chansen att göra om och göra rätt. Hela flygplatsområdet måste först saneras, det vill säga renas från föroreningarna, innan man kan sätta igång med grävarbeten. Givetvis ska förorenad jord tas om hand och inte läggas upp i vallar på en strandtomt invid dricksvattentäkten Vättern, säger Christer Haagman, miljöjuridisk talesperson för Aktion rädda Vättern, i pressmeddelandet.