![Lisa Pelling.](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/02/LisaPelling-1050x700.jpg)
72 procent av medborgarna i Danmark, Tyskland och Sverige är mycket oroade över klimatförändringar, visar en ny studie. Samtidigt stödjer 82 procent en politik som kompenserar låginkomstgrupper som drabbas av dyra klimatåtgärder.
Oron för klimatförändringar är utbredd i såväl Sverige som Danmark och Tyskland. 72 procent oroar sig, visar resultaten från studien Climate Policies: Attitudes and behaviours, som gjorts av tankesmedjan CEVEA i samarbete med Friedrich Ebert Stiftung Nordic Countries och Arena Idé.
Studien undersöker kopplingarna mellan klimatoro, personligt ansvar och stöd för klimatpolitik, och bygger på intervjuer gjorda med ett representativt urval på 1 200 personer mellan 18 och 69 år i vart och ett av de tre länderna. Resultatet visar bland annat att det finns flera skillnader mellan olika grupper. Personer med högre utbildning är generellt mer oroade över klimatet och känner ett större ansvar att agera, men oron är stor i alla befolkningsgrupper.
Det syns också skillnader mellan boende i städer eller på landsbygden när det gäller graden av oro och stödet för klimatpolitik. De som bor i städer tenderar att vara mer oroade och stödja klimatpolitik mer än de som bor på landsbygden.
Personer med högre inkomst är också mer benägna att stödja klimatåtgärder, troligtvis eftersom de har större ekonomisk förmåga att hantera de kostnader som åtgärderna medför. Samtidigt är personer med lägre inkomst mer oroade över klimatförändringar och även mer kritiska till klimatåtgärder som innebär kostnader för dem.
Överlag finns ett starkt stöd för en politik som kompenserar låginkomstgrupper som drabbas av dyra klimatåtgärder, såsom exempelvis högre bränslebriser. Hela 82 procent tycker, helt eller delvis, att en sådan politik vore bra. Allra viktigast tycker låginkomsttagarna (som tjänar mindre än 1500 euro per månad) att det är: 88 procent. Men även bland personer som tjänar över 4000 euro i månaden så tycker 68 procent (helt eller delvis) att en kompenserande politik är rätt väg att gå.
– Den här studien slår fast att väljarna vill se en politik som är både ambitiös och rättvis. Genom att ta hänsyn till att människor har olika förutsättningar att ställa om beroende på var de bor och vilken inkomst de har kan politiker skapa en omställning som får brett stöd i samhället, säger Lisa Pelling, chef för Arena Idé, i ett pressmeddelande.